nummer van 03/10/2012 door

‘I’m Tired’ door Bettye Lavette

Van de stoffige plank gehaald

Bettye LaVette – "I'm Tired"

Bettye zit vijftig jaar in ’t vak en viert dit met een nieuw album. Op Thankful N’ Thoughtful horen we de stem van de inmiddels 66-jarige dame weer lekker vertrouwd schuren en scheuren. Of nou ja, vertrouwd … ondanks het feit dat deze soul survivor al muziek maakt sinds 1962 – ze was zestien – werd ze pas écht bekend met haar album I’ve Got My Own Hell To Raise uit 2005. Daarvoor scoorde ze vooral in Amerika wel wat hitjes, maar zo onregelmatig en uiteenlopend in stijl en kwaliteit dat ze een aantal maanden na haar voorzichtige kijkjes in de charts telkens weer snel vergeten werd. Dit was niet altijd even gemakkelijk, zo vertelt ze in de video die anderhalve maand geleden vrijkwam ter promotie van het nieuwe album.

Bettye LaVette 'Thankful N' Thoughtful' Out September 25th!

Venijnig

De laatste jaren pakt Bettye het verstandiger aan. Ze klinkt ook zelfverzekerder. Sinds Hell To Raise klinkt Lavette venijnig, met een rauwe sound die je duidelijk maakt dat je deze madam niets meer wijs hoeft te maken. Platen met ballen. Thankful N’ Thoughtful is daarop geen uitzondering, sterker nog, het nummer ‘I’m Tired’ is misschien wel de meest rockende track die ze ooit maakte. Met een heerlijke riff, een stoere ritmepartij en haar gebruikelijke dijk van een stem is dit een uitvoering die je niet snel loslaat. Het is een knappe poging om het oude Savoy Brown-nummer van de stoffige plank te halen en het een flinke 2012-saus te geven.

Savoy Brown – I'm Tired written by Chris Youlden produced by Mike Vernon arr. by Terry Noonan

Nieuwe band

De swingende sound heeft Lavette ook deels aan haar band te danken; voor het nieuwste album werkte ze voor het eerst samen met gitarist Jonathan Wilson en drummer JJ Johnson. Voor hen verruilde ze de Drive-By Truckers, die de eer hadden om haar te begeleiden op het album The Scene Of The Crime uit 2007.

Covers

‘I’m Tired’ is niet de enige cover op het nieuwe album; Bettye nam onder meer nummers van Tom Waits, Gnarls Barkley, Neil Young, The Black Keys en Bob Dylan onder handen. Verrassende keuzes die deze viering van vijftig jaar rauwe soul en blues menigmaal tot een waar feest maken. Zelf oordelen? Beluister het album nu op de 3voor12 Luisterpaal of Spotify.

Tags: , , , , ,

-->