nummer van 02/10/2012 door

‘I Gotsta Get Paid’ van ZZ Top

Na 43 jaar aan de hip hop

https://youtube.com/devicesupport

Eigenlijk had ik zelf gewoon nieuwsgieriger moeten zijn, maar liever geef ik MTV de schuld. Als die vroeger de clips van ‘Gimme All Your Lovin’’ en ‘Viva Las Vegas’ niet zo vaak hadden laten zien, was ik vast veel eerder serieus naar ZZ Top gaan luisteren. Ik vond het schitterend hoor, die lange baarden, hot rods en hooggehakte dames bij de benzinepomp, maar de gladgestreken bluesrock deed me een stuk minder. Het duurde godbetert tot een paar jaar geleden om te ontdekken dat de band uit Houston, Texas eigenlijk net zo ruig was als hun baarden altijd al deden vermoeden.

Met dank aan 3FM nota bene

Ik zat op een avond in de auto na een oefensessie met m’n band, toen ik opeens één van de gaafste riffs sinds tijden voorbij hoorde komen. Het klonk oud, maar dat zegt met de productietechnieken van tegenwoordig ook niet altijd alles, helemaal omdat het werd gedraaid op 3FM. Een tweet naar dj Eric Corton leerde al snel dat het ‘Just Got Paid’ was, afkomstig van ZZ Tops tweede album Rio Grande Mud uit 1972. De geniale hoofdriff, Billy Gibbons smerige slide-spel en de heerlijk luie groove uit het nummer, alles maakte me nieuwsgierig naar meer. Een honger die vooral gestild werd met de albums die de band in de jaren zeventig uitbracht. Muziek ontdekken via de radio, dat was me al lang niet meer overkomen.

ZZ Top – Just Got Paid (From "Double Down Live – 1980")

Goed, een oude band met terugwerkende kracht ontdekken is één ding, maar 43 (!) jaar na oprichting verrast worden door een nieuw album is iets heel anders. Vorige maand verscheen La Futura, de vijftiende studioplaat van ZZ Top. Producer Rick Rubin bewijst opnieuw zijn talent om oude legendes als herboren te laten klinken. Niet dat dat een kwestie van een miraculeuze makeover was, de band werd hard aan het werk gezet. Zo stuurde Rubin ze resoluut terug naar de oefenruimte toen het drietal in 2009 met het nieuwe werk bij hem aankwam. Het was niet sterk genoeg en de band moest maar zien dat ze met wat beters terugkwamen.

ZZ Hip Hop

Er werd in eerste instantie naar inspiratie gezocht met enkele covers. ‘It’s Too Easy’ van Dave Rawlings Machine behaalde zo als ‘It’s Too Easy Mañana’ uiteindelijk zelfs de plaat. Aan het nummer van vandaag lag eveneens een cover ten grondslag. Het is lastig voor te stellen van een verstokte 62-jarige rocker, maar het leek zanger/gitarist Billy Gibbons een goed idee om iets te doen met ’25 Lighters’ van hip hop-artiest DJ DMD. Hoe onwaarschijnlijk ook, het bleek een gouden greep. Openingszin “Got 25 lighters on my dresser, yes sir” klonk nog nooit zo rauw, gruizig en gemeen.[1] Muzikaal gestript tot op het bot en met de microfoon haast tegen Gibbons zwaar versleten stembanden aangedrukt. Het is trouwens niet alleen de titel die doet denken aan het nummer ‘Just Got Paid’ waarmee mijn laat opgebloeide liefde voor ZZ Top begon, ook muzikaal roept het hier en daar de nodige herinneringen op.

Gelukkig is La Futura geen plaat geworden die het vooral van andermans ideeën moet hebben, want de eigen nummers laten ook nog steeds genoeg vitaliteit horen. Die onweerstaanbare licks in ‘I Don’t Wanna Lose, Lose You’ bijvoorbeeld, die Gibbons in het refrein speelt. Simpel, eenvoudig en toch de reden dat alles ineens omhoog getrokken wordt. Of het hartverscheurende ‘Over You’, wat nu al een klassieke bluesballad is. Nee, de kunst van het musiceren zijn ze nog lang niet kwijt. Hun gevoel voor humor trouwens ook niet, kijk maar naar de geniale video hieronder.

https://youtube.com/devicesupport

  1. [1]De tekstregel is een verwijzing naar een werkwijze van drugsdealers, waarbij cocaïne in lege aanstekers wordt verstopt

Tags: , , , , , ,

-->