nummer van 01/10/2012 door

‘Take Five’ van Dave Brubeck Quartet

De terugkeer van een grote Belg

Dave Brubeck – Take Five ( Original Video)

In het Nederlandse nieuws heb ik er niets over gelezen of gezien, maar in het Belgische journaal kwam het natuurlijk wel aan bod: een belangrijk stukje Belgische geschiedenis keerde terug na jarenlang in Frankrijk te hebben verbleven. Ik wil zelfs zo ver gaan als zeggen dat de grootste Belg weer thuis is, maar daar waren zowel Vlamingen als Walen (typisch Belgisch om aparte verkiezingen te houden natuurlijk) het niet met me over eens toen in 2005 respectievelijk Pater Damiaan en Jacques Brel tot grootste Belgen verkozen werden. Mijn grootste Belg haalde in geen van beide landsdelen de top tien.[1]

Ik ga me niet uitspreken over de winnaars of andere laureaten die boven mijn kandidaat geëindigd zijn, maar ik wil wel duidelijk maken dat ik het zonde vind dat velen blijkbaar vergeten zijn dat een Belg een belangrijke rol heeft gespeeld in de muziekgeschiedenis. Nu hij niet meer op onze bankbiljetten staat, lijken Belgen hem al helemaal te zijn vergeten.

Adolphe Sax, geboren in Dinant op 6 november 1814, heeft als uitvinder van de saxofoon ontegensprekelijk een grote erfenis achtergelaten. Zonder Sax was er misschien wel geen ‘Take Five’ geweest, of geen fantastische geïmproviseerde solo voor ‘What’s Going On?’ van Marvin Gaye.

Of geen ‘Baker Street’ van Gerry Rafferty.

Gerry Rafferty – Baker Street (UK)

En had de E-Street Band van Bruce Springsteen het zonder Clarence Clemons moeten stellen.

Bruce Springsteen – Emirates Stadium, Born to Run sax solo

Welkom thuis Sax

Maar gelukkig vond Sax zijn instrument wel uit, met alle bekende gevolgen. En nu, drieëntachtig jaar nadat het merk Sax in Franse handen kwam, keert Adolphe Sax terug naar de heimat. De merknaam werd gekocht door een West-Vlaamse ondernemer die het stukje cultuurerfgoed terug wilde halen naar het land van herkomst. Ondertussen zijn de eerste saxen al gemaakt, nog steeds in Thailand (waar de meeste saxofoons geproduceerd worden), maar binnen dit en tien jaar moeten niet enkel het ontwerp en de afstelling door Belgische handen gebeuren, maar ook het produceren, zodat Belgische saxofoons dat prachtige geluid kunnen blijven maken. Welkom thuis sax.

  1. [1]Hij eindigde twaalfde in Vlaanderen en slechts twintigste in Wallonië, waar hij toch vandaan kwam.

Tags: , , , , , ,

-->