nummer van 27/09/2012 door

‘September’ van Earth, Wind & Fire

Zo’n liedje dat je kent, maar wie de artiest is?

De lijst van films, series, reclames, videospelletjes en campagnes waarin ‘September’ van Earth, Wind & Fire is gebruikt, lijkt eindeloos. Tel daarbij het aantal covers en parodieën op en er is geen licht meer aan het eind van de tunnel. Op de uitgebreide Wikipedia-pagina over dit nummer staan behalve de summiere informatie over de releasedatum en hoeveel keer de singel over de toonbank ging, alleen maar voorbeelden van wie het nummer nog eens opnam of in welk serie de muziek te horen was. Desondanks kent niemand het nummer. Tenminste, als je er naar vraagt.

‘September’ is zo’n typisch voorbeeld van een liedje dat niemand én iedereen kent. Zet je het op, dan begint iedereen te dansen en mee te zingen. Maar ik durf te wedden dat op een willekeurige donderdagavond in een willekeurige studentenstad, er van de 100 springende mensen 98 niet weten hoe het nummer heet of überhaupt Earth, Wind & Fire kunnen noemen. Dat zou mij namelijk overkomen zijn, totdat ik dit weekend voor de miljoenste keer het nummer hoorde en me er aan ergerde dat ik niet wist van wie het was.

Galaxy defenders

EWF

Behalve dat iedereen het nummer kent, maar niemand de titel of artiest kan noemen, dingt het nummer ook nog eens mee in de race om meest-fout-meegezongen-nummer-ooit. “Do you remember the 21st night of September” wordt door jan en alleman – begrijpelijk – verbasterd tot “Do you remember when it first started, September?” Of: “Ba, de, ya, dancing in September” wordt “Ba, de, ya, galaxy defenders.” En om in heelaltermen te blijven: “Ba, de, ya, say do you remember” klinkt – iets minder begrijpelijk – volgens een hoop mensen akelig veel als “Da, de, da, interplanetary”.

Maar goed. Het overkomt de besten. In bovenstaande voorbeelden blijft trouwens die “ba, de, ya” nagenoeg overeind staan. Toch spant die wel de kroon als het gaat om fout meezingen met dit nummer. Hele volksstammen zongen namelijk “party on” in plaats van de drie niets betekende lettergrepen, nadat het nummer in 1978 uitkwam en een hit werd.

Ba, de, ya

Maurice White en Al McKay van Earth, Wind & Fire schreven het nummer samen met componist Allee Willis. Misschien zegt de naam Allee Willis je niks, maar haar muziek ken je zeker. In 1995 werd ze bijvoorbeeld genomineerd voor een Grammy vanwege een liedje dat ze schreef voor een televisieshow: ‘I’ll Be There For You’ van Friends. Enfin.

Willis en White

Willis haatte die “ba, da, ya” zei ze in een interview in 2008 met de website Songfacts. “Ik kon absoluut niet uit de voeten met teksten die niks betekenen, of stukjes die geen complete zin vormen. Ik zei: ‘Je kunt “ba, de, ya” echt niet in het refrein laten staan, het moet iets betekenen.’ Maurice zei: ‘Nee, het voelt super goed. Dat gaan de mensen zich herinneren. We laten het er in staan.'” Het duurde eventjes voordat Willis overtuigd was, maar daarna was ze ook echt om. “Ik ben zo ontzettend blij dat ik die houding heb laten varen, dat tekst per se iets moet betekenen.”

Ik weet niet of iedereen nu nog “party on” zingt, of dat het überhaupt nog vaak gedraaid wordt in een of andere danstent. Filmmakers zijn in ieder geval nog niet op het nummer uitgekeken, bleek toen ik dit weekend de Franse film Intouchables zag. Een feel good liedje voor bij een feel good film. Dan hoeven de teksten inderdaad niet zoveel te betekenen. Als het maar lekker bekt. Net als die “21st night of September”. Willis: “Dat betekent niks. Die datum klonk fonetisch gewoon het beste.”

Tags: , , , , ,

-->