nummer van 19/09/2012 door

‘Lamb’s Blood Has Washed Me Clean’ van Arizona Dranes

De longen uit het lijf

Arizona Dranes- "Lambs Blood Has Washed Me Clean"

Arizona Dranes plantte een hoop zaadjes in de drie minuten en twintig seconden die het duurde om ‘Lamb’s Blood Has Washed Me Clean’ op te nemen. Het is de eerste opname van een gospeltrack met begeleiding – daarvoor schalden er louter a capella stemmen uit de kerk. Ach, het is zelfs de eerste gospelopname die op een noemenswaardig aantal luisteraars kon rekenen. Haar platen op Okeh Records werden verspreid over de gehele Verenigde Staten. Maar ook buiten het gospelgenre liet dit nummer zijn sporen achter. Wie dacht dat Jerry Lee Lewis en Little Richard de eerste bezeten rock ’n rollers achter een piano waren, schrikt zich een hoedje. Op deze opnamen uit 1926(!) horen we de blinde Dranes haar longen uit het lijf zingen, dapper bijgestaan door wat omschreven kan worden als een van de eerste girl power-groepen ooit. Het rockt, maar het rolt minstens even hard.

Manische schreeuwpartij

Wat begint als een nummer met een nog redelijk te volgen vraag-antwoord-structuur, ontaardt al snel in een manische schreeuwpartij waarbij iedereen het hoogste woord wil voeren. Maar goed dat die pianobegeleiding net uitgevonden was, anders was het een zootje geworden. Nu is het magistraal. De microfoons (hoeveel? Toch zeker maximaal vier. Misschien maar eentje?) raken overstuurd, bij de stemmen, maar zeker ook bij die karakteristieke piano. En wat moet Arizona Dranes over een krachtige rechterhand hebben beschikt, want die hamers lijken de snaren zowat aan diggelen te slaan. Die rechterhand! Het lijkt wel alsof je per se blind moet zijn om zoveel energie te kunnen leggen in het bespelen van de piano – Ray Charles kon dit als geen ander.

De hand van God

Hoe sensationeel zou het zijn om Dranes en haar stoere vriendinnen in een kerk mee te maken? Zelfs op de grootste godhater op aarde, laten we zeggen het type Gaahl van blackmetalband Gorgoroth, zou dit een blijvende indruk moeten achterlaten. Nietsvermoedend braaf plaatsnemen op de bank, even knielen voor het openingsgebedje, de overbekende wekelijkse preek van de dominee, en bam, de rechterhand van een mysterieuze vrouw achter een piano dreunt door je hele lijf. De hand van God. Laat je schoonwassen door het lamsbloed (vooral dit zal Gaahl erg aanspreken). Je springt op, werpt je armen in de lucht en schreeuwt mee met een traditioneel lied dat je misschien je hele leven al kent, maar nog nooit hebt gevoeld. Halleluja. Je hebt het licht gezien.

Tags: , , , , , ,

-->