nummer van 18/09/2012 door

‘Better Than The Truth’ van Patterson Hood

Aangenaam kennis te maken, Billy Ringo

Je zult me bij een concert niet snel nummers woord voor woord mee zien zingen. Misschien dat er eens onbedoeld een refreintje wordt meegemompeld als een soort reflex, maar daar zal het ook wel bij blijven. Voornamelijk omdat ik liever de zanger of zangeres op het podium hoor dan mezelf, maar vooral ook omdat ik een verschrikkelijk slecht geheugen heb als het op songteksten aankomt. Een gek accent op de drums, een onweerstaanbare gitaarlick of een mooie baslijn; het blijft allemaal direct hangen en trekt gelijk m’n aandacht. Maar het komt regelmatig voor dat pas na maanden het kwartje van een goede tekst valt. Van boeken, films en games onthoud ik hele passages zonder problemen, maar zodra er muziek bij komt kijken, gaat er een knop om. Eerst eens horen wat er muzikaal allemaal gebeurt, die tekst komt later wel.

Wie zijn al die mensen?

Toch zijn er uitzonderingen die me wel onmiddellijk nieuwsgierig maken naar de tekst van een nummer. Eén van die uitzonderingen is Patterson Hood: zanger/gitarist van Drive-By Truckers en daarnaast ook soloartiest. Hood heeft een prachtig verhalende manier van schrijven die gelijk allerlei beelden oproept en daarnaast ook interpretaties en associaties afdwingt. Ik kan een songtekst van Hood eigenlijk niet horen en er gelijk genoegen mee nemen. Of het nou om de afgegleden politieagent in ‘Used To Be A Cop’, de verloren Lester uit ‘Drag The Lake Charlie’ of getormenteerde hoofdpersoon uit ‘Daddy Needs A Drink’ gaat; ik ben gelijk benieuwd naar de achtergrond en het levensverhaal van die personen.

Op de nieuwe en derde soloplaat van Hood is dat niet anders. Opmerkelijk genoeg, of misschien juist niet, is het album jaren geleden begonnen als een boek dat Hood wilde schrijven over zijn roerige jaren als twintiger, zo valt te lezen in een interview dat onlangs verscheen op alt-countrywebsite No Depression. Met zijn band Drive-By Truckers toerde hij twee jaar om de albums The Big To Do en Go-Go Boots te promoten. Muziek schrijven in de tourbus ging hem slecht af, maar het schrijven van een boek bleek een perfecte manier om aan de sleur van het toeren en de heimwee te ontsnappen.

Meet Billy Ringo

Een van de manieren waarop Hood mijn aandacht bij zijn teksten weet te houden, is door personages letterlijk met naam en toenaam aan je voor te stellen. Zo hoor ik hem op een openingsnummer ’12:01’ zingen:

It’s 12:01
The zombies are buying liquor because it’s Monday morning
And I’m sitting in the parking lot as they flip the sign
And I always see some friends as I stand in line
And I head to Billy Ringo’s and I stay there ‘til dawn
Toward the music’s always playing I take his banjo and strum along
To chase away the morning

Wat er verder bij Billy Ringo thuis gebeurt, ontdek ik in het nummer niet. Ineens is het kwart voor drie in de ochtend als de hoofdpersoon toch weer terug naar het huis gaat, waar zijn vriendin slaapt en hij bij haar in bed kruipt. Tegen beter weten in want uit de tekst kun je opmaken dat hij met ruzie is vertrokken om zijn frustraties met zijn vriend Billy Ringo weg te drinken.

In de vijf nummers die volgen herinner ik me Billy Ringo nog als een goede vriend, een steun en toeverlaat in donkere dagen. Totdat ‘Better Than The Truth’ begint: “Billy Ringo always said the fish don’t bite,” hoor ik Hood ineens zingen. Personages die in verschillende nummers terugkeren, ik vind het een prachtmanier om je luisteraars te belonen voor hun aandacht, zoals The Hold Steady bijvoorbeeld ook wel doet. Billy Ringo blijkt echter allesbehalve de rots in de branding die ik een paar nummers eerder ontmoette. Uit de tekst komt een pessimist vol zelfmedelijden naar voren die uiteindelijk aan zijn eind komt door laveloos uit een raam te sodemieteren. Een onverwachte wending halverwege de plaat, die vervolgens nog meer vragen oproept dan beantwoordt. Wat zoekt de hoofdpersoon bij deze slapjanus? Is het een manier om zijn eigen ellende te relativeren? Of is het een oude vriend die is afgegleden en juist zijn hulp nodig heeft in plaats van andersom?  Of horen jullie er nog iets anders in?

Tags: , , , ,

-->