nummer van 17/09/2012 door

‘Astounded’ van Bran Van 3000 ft. Curtis Mayfield

Welke platenzaak heeft deze maxi nog te koop?

Bran Van 3000 ~ Astounded

Tijdens mijn laatste bezoek aan Antwerpen kwam ik er achter dat Inside Records de deuren definitief gesloten had. Deze vaststelling maakte me vooral melancholisch. Het was namelijk al jaren (leg gerust maar een sterke nadruk op de eerste lettergreep) dat ik de deur daar plat liep. Jaartje of tien gemakkelijk. Het is niet dat ik niet meer in de buurt kwam hoor. Nee, ik had gewoon andere, betere platenzaak ontdekt. Record Collector was de nieuwe eerste stop in ’t stad (zoals Antwerpenaren naar hun stad referen) geworden. Ondanks het feit dat ik al jaren geen vaste klant meer was en dat zaakvoerder Jean me niet meer herkende toen ik er een jaar of wat geleden nog eens binnen stapte, vind ik het toch wel jammer. Want mijn God, wat heb ik veel geld uitgegeven in die zaak. Ik werd klant toen ik net met school gestopt was en ging werken. Lees: ik vond plots dat ik stinkend rijk was en keek amper op een plaatje meer of minder.

Jean leerde me dan ook snel kennen. Telkens ik de zaak binnen vloog -de deur klemde en je moest dus hard duwen om binnen te komen- begroette hij me met: “Ha Kris, ik heb nog wat voor je jongen!” Ik denk dat ik ook nog zo mijn platenkast door kan spitten en aan kan duiden welke platen ik bij Inside gekocht heb: de drie maxisingles van De La Souls 3 Feet High And Rising lp, een stapel Phillysoulverzamelaars, een The Three Degreesplaat met prachtige klaphoes, een promo van Moloko, een hele hoop releases op Sugar Hill Records, waaronder vier keer ‘Rapper’s Delight’, gewoon… omdat het vier verschillende hoezen waren. Maar er is één plaat die ik bij Jean kocht die ik niet meer in mijn kast vind. Ik heb geen idee meer waar ze is. Verkocht misschien, maar waarschijnlijk weggegeven. Ik zal me er destijds wel niet druk om hebben gemaakt, maar nu heb ik er ontzettend veel spijt van.

Deze moet snel terug in mijn collectie.

Als ik me er destijds bewust van was geweest dat de grote Curtis Mayfield er op meezong en als ik zou geweten hebben dat ik later zo veel van Curtis zou houden, dan had ik de maxisingle van ‘Astounded’ van Bran Van 3000 echt voor geen geld weg gedaan. Wist je dat dit nummer het laatste is geweest dat Mayfield opgenomen heeft voor zijn dood in 1999? Nog een reden om dit in mijn platencollectie te moeten hebben. Wat zingt die vent toch goddelijk mooi. Ik herinner me nog goed dat ik dit nummer een jaar geleden herontdekte. Ik viel onmiddellijk weer als een blok voor die disco/house-feel die groepen zoals Daft Punk en Basement Jaxx ook hebben, die bitterzoete stem van Mayfield en dat heerlijk opzwepende melodietje , gespeeld door strijkers.[1] Toch maar weer eens opsporen, die plaat. En dan nooit meer weg doen.

  1. [1]Dit is een sample van ‘Rockin’ Down The Highway’ van The Doobie Brothers.

Tags: , , , , , , ,

-->