nummer van 16/09/2012 door Hidde Tuinstra

‘Black Sabbath’ van Coven

De occulte zoektocht van Hidde Tuinstra

Het is weer tijd voor een gastblog. Doorgaans stellen we onze gast eerst kort voor, maar Hidde Tuinstra doet dit zelf zo treffend dat we er niets meer aan toe te voegen hebben.

Coven – Black Sabbath – 1969

Ik denk dat ik eerst even wat achtergrondinformatie van mezelf hierbij moet vertellen. Laat ik beginnen met: Ik houd van internet. Ik vind YouTube de beste site van de wereld, want het geeft een podium aan mensen die misschien eigenlijk helemaal geen podium van dichtbij hadden mogen zien. Nou ja, in ieder geval niet om op te staan. Ervoor staan en juichen mag natuurlijk altijd. Toch doen ze het en nu kan ik er van genieten! Bedankt, serieus, echt! Ik hou ook van de sociale componenten/related stuff van het internet, want dan staat er zoiets van: “Oh, vind je dit tof? Nou dan trek je dit vast ook en Pietje houdt er ook van” Supertje cool van je internet, wederom bedankt! Ik ben namelijk zelf een hele luie en slechte Googlelaar. Tel daarbij op dat ik een korte aandachtsspanne en voorliefde voor (veelal nutteloze) feitjes heb en je zult merken dat ik het maar lastig heb met al die prikkels.

Er is echter een plek waar alle wensen van mij samenkomen en die heet Wikipedia. Bril-jant! Mensen maken er gewoon een hobby van om alle feitjes voor mij te verzamelen en het staat ook nog vaak op nummer één of twee bij een zoekopdracht. De luie Googlelaar in mij geniet. Onderstaand relaas is een poging van mij om een mooi verhaal bij elkaar te cureren uit bovenstaande bron.

Het verhaal begint op Spotify, of eigenlijk op Facebook waar iemand een linkje naar ‘Hisingen Blues‘ van Graveyard op mijn wall postte met het begeleidend schrijven: “is dit ook niet wat voor jou?” De persoon in kwestie bleek gelijk te hebben en voor een momentje was ik aan het genieten. Uiteraard komt na twee minuten de drang tot onderzoek bij mij op. Wie zijn deze jongens? Kennen we die ergens van? Zowel Spotify als Wikipedia zeggen dat het iets met de band Witchcraft te maken heeft en ik begin te smullen! Witchcraft? Heksen? Vampieren? Occult? This must be my lucky day! Ik voel een Spotifylijstje opborrelen, begin met deze twee bands en voeg ook snel onze vrienden uit Eindhoven The Devil’s Blood toe. Via die weg kom ik op Blood Ceremony, Orchid, Jex Toth en ook Coven. Ik luister van alles even een paar minuten en vervolgens kwam er iets anders wat ongetwijfeld erg prangend was, dus liet ik het twee weken met rust.

Hier haalt men mosterd.

Na later een True Blood-aflevering te hebben gezien dacht ik terug aan mijn zoektocht en besloot ik deze te vervolgen. Tijd om de bands eens even door te lichten. Dat Coven klonk na een luisterbeurt alsof het uit de 70’s kon komen en ik dacht: eens even kijken waar zij de mosterd gehaald hebben. Al snel rolden mijn ogen uit mijn hoofd en bleken ze gewoon de molenaars te zijn die de mosterdzaadjes geplet hebben! Negentienhonderdnegenenzestig, mensen! Ik schrijf het maar even voluit om er extra drama aan te geven. 1969! Behoorlijk spooky stuff voor die tijd.

Even een paar leuke weetjes:

  • De binnenkant van de hoes toont de leden met het Sign of the Horns. Ja mensen, zij brachten die gewoon!
  • De plaat werd uit de roulatie gehaald wegens een artikel in Esquire waar ze genoemd werden naast het gedoe rondom Charles Manson.
  • Ze opereerden rond dezelfde tijd als Church of Satan, maar er was zogezegd geen connectie.
  • De bassist heette Oz Osborne en het nummer hierboven heet ‘Black Sabbath’
  • Ze maakten ook de hit ‘One Tin Soldier’ die sommigen misschien beter kennen in de punkrockversie van Me First And The Gimme Gimmes.
  • Samen met Disney Studios maakten zij in 1974 – nog zeven jaar(!) voordat MTV bestond – misschien wel de eerste videoclip ooit, voor het nummer ‘Blood on the snow‘.
  • In 2008 maakten ze nog een aardig plaatje: Metal Goth Queen ~ Out of the Vault, waarop Tommy Bolin van Deep Purple meespeelde en zogezegd zijn laatste opnames deed voordat hij stierf.

Al met al mooi spul met lekkere vage beweringen eromheen. Ik moet eerlijk zeggen, ook anno 2012 klinken deze songs nog lekker. Als iemand ooit nog ergens hun debuutplaat tegenkomt op vinyl, hook me up! Ik betrap mijzelf er op dat ik soms hardop met de Satanic Mass meedoe, waar de plaat mee afgesloten wordt. Gelukkig krijg ik nog geen neiging om varkensbloed te gaan drinken of iets dergelijks.

Tags: , , , , , , ,

-->