nummer van 01/09/2012 door

‘Why won’t you make up your mind’ van Tame Impala

Kevin Parker blijft alleen

https://youtube.com/devicesupport

Een nieuw maar fuzzy jaren 70-geluid, compleet met een goede galmstem en lange instrumentele passages die mysterieus omhoog kronkelen naar pyschedelische plekken hoog in de wolken. Het is het geluid van het Australische Tame Impala, die met de hulp van Dave Fridmann (onder andere bekend van zijn werk met The Flaming Lips) in 2010 een moderne rockplaat maakte met veel karakter.  De eerste single, ‘Solitude is Bliss’, was catchy genoeg (en de video ook mooi genoeg) om als nieuweling door veel blogs opgepikt te worden en wat buzz te creëren. Maar het liet ook meteen horen wat verwacht kon worden van deze band: een rauwer geluid met instrumentele stukken die staan als een huis (‘Jeremy’s Storm’, de clip staat hieronder), en harmonieën die doen dromen van andere tijden. Tame Impala deed denken aan iets wat vier decennia geleden ook goed had kunnen klinken en kreeg tegelijk zonder problemen de menigtes van festivals à la Lowlands aan het dansen. Dromen en dansen tegelijk. Het is een goede combinatie.

Why won’t you make up your mind
Give me a sign (x 2)
Am I wasting my time
Living in my head
You’ll be sorry when I
Make up mine instead.

Zanger Kevin Parker houdt het in ‘Why won’t you make up your mind’ eenvoudig. Hij herhaalt twee keer hetzelfde couplet, als een soort korte vers waarin hij de grote vraagtekens boven zijn hoofd vorm probeert te geven. Parker schrijft zijn teksten meestal op het laatste moment in de studio, soms nog een half uur voordat het geheel afgemixt gaat worden. Het verhaal moet simpel zijn, maar niet te simpel. Niet te cryptisch, maar ook niet te plat. Het moet vooral goed klinken, fonetisch gezien. De thema’s waar hij op Innerspeaker over zingt kennen we allemaal: liefde, twijfels, alleen zijn (in ‘Solitude is Bliss’ geniaal samengevat in de zin: “Nothing else matters, I don’t care what I’ll miss. Company’s okay, solitude is bliss“.) Simpel, maar wat is er ooit mis geweest met simpel en raak?

Het is juist de tekst die ‘Why Won’t You Make up Your Mind’  het nummer zijn urgentie geeft. Parker stampt gefrustreerd met zijn voet op de grond omdat hij (nog) niet krijgt wat hij wil (en het meisje in kwestie ook niet los wil laten wat er überhaupt in zijn kaarten geschreven staat). Hij weet niet waar hij staat, en zij laat niks los. Verspilt hij zijn tijd? Hij hoopt van niet. Dan is er overmoedigheid: “Jij gaat er spijt van krijgen, meisje”. Maar dat is natuurlijk pure bluf; na een paar tellen smeekt hij weer om een teken. Iedereen kent dit gevoel, en daar hoeven we niet drie uur over te praten. Een paar woorden zijn genoeg. Of helemaal geen woorden:

Tame Impala – Jeremys Storm

Tame Impala’s tweede album Lonerism – Parker meende het echt, wat betreft die eenzaamheid komt dit jaar nog uit via Modular Recordings, maar de officiële releasedatum is nog onbekend. Geen releasedatum, en ook nog niks gelekt (volgens hasitleaked.com), het bestaat nog. Bekijk hieronder de trailer van Lonerism.

Coming Soon from Tame Impala

Tags: , , , ,

-->