nummer van 28/08/2012 door

‘Shake Your Blood’ van Probot

Bloemlezing uit het metalgenre

Probot – Shake Your Blood (Uncensored)

Dave Grohl is een van de weinige grote rocksterren op deze aarde die nog bescheiden genoeg is om zijn idolen publiekelijk te verafgoden. En dat zijn er nogal wat. Pat Smear van de legendarische punkband The Germs kreeg zelfs een geheel nieuwe carrière als derde gitarist bij Grohls Foo Fighters aangeboden, zoals vorige week nog te zien was toen de band het Lowlands-festival op zijn kop zette. Of Joe Strummer van The Clash, wie Grohl mocht eren terwijl hij blij als een klein schoolmeisje zij aan zij stond met Bruce SpringsteenSteve van Zandt en Elvis Costello. En dan was er natuurlijk Pinkpop 2008, waar de band hun hit ‘Everlong’ begon met een cover van Focus, tot groot genoegen van het Nederlandse publiek. Maar de man put uit meerdere bronnen dan rock en punk. Minder bekend is zijn liefde voor metalbands. Althans, voor diegenen die zijn project Probot en het gelijknamige album uit 2004 compleet gemist hebben.

Bloemlezing

Toen Grohl in 2000 wat extra vrije tijd had, kreeg hij zin om metalnummers op te nemen. Bij iedere riff nam hij een van zijn idolen uit het genre in gedachten, waardoor het een zootje nummers werd dat met geen mogelijkheid een coherente plaat kon worden. Hij liet het rusten, nog voor hij er aan toe was gekomen om zangpartijen op te nemen. Drie jaar later liet hij het materiaal horen aan zijn vriend Matt Sweeney (onder andere bekend van zijn werk met Bonnie ‘Prince’ Billy), die op zijn beurt de liedjes niet alleen briljant vond, maar bovendien op het lumineuze idee kwam om echt contact op te nemen met de zangers voor wie de nummers het meest geschikt waren. Heel misschien waren zij wel geïnteresseerd om een vocale bijdrage te leveren aan dit gekke plan? Lemmy van Motörhead, Wino van St. Vitus en The Obsessed, Max Cavalera van Sepultura en Soulfly, King Diamond van Mercyful Fate, Cronos van Venom … allemaal kregen ze een pakketje in de brievenbus met de opnamen en een kort briefje met daarop het verzoek: “Send back with vocals.” Binnen een jaar was Grohls geweldige project klaar en had hij een album met twaalf beestachtige metalnummers. Een geslaagde bloemlezing uit het genre met nur hits.

Van links naar rechts: Dave Grohl, Lemmy Kilmister, Wino

Catchy en klassiek

Niet alleen als curator schittert Grohl op Probot, maar ook als multi-instrumentalist. De plaat is strak, hard, technisch en klinkt kortweg als een klok. Dave Grohl kan daarvoor lof krijgen, want hij is verantwoordelijk voor alle drum-, gitaar- en baspartijen. Met uitzondering van eentje: de baslijn van ‘Shake Your Blood’ klinkt zó op-en-top Lemmy Kilmister dat de kenner direct doorheeft dat de grote Motörheadfrontman hier zelf mee aan de slag is geweest. Met succes, want als Grohl de belachelijk simpele bassolo op 2:05 zelf had ingespeeld dan was deze hoogstwaarschijnlijk weliswaar technischer, maar een stuk minder catchy en klassiek geweest. Die twee kernwoorden, catchy en klassiek, zijn direct ook de redenen dat ‘Shake Your Blood’ als enige single van het album werd gekozen. Aangevuld met Wino op gitaar en 66 Suicide Girls-modellen betraden de heren zelfs een boksring om bovenstaande videoclip op te nemen.

Vervolg

Probot is zo smakelijk dat het schreeuwt om een vervolg. In 2010, tijdens Revolver Magazine’s Golden Gods Awards hintte geestesvader Grohl dat deze er misschien aan zat te komen, maar sindsdien heeft hij er geen woord meer over gerept. Jammer, want er is nog een flinke lijst metalgoden af te werken. Hoe dan ook, een tweede Probot is een mooi projectje om over te dagdromen. Wat te denken van Glenn Danzig, Tom Araya van Slayer of Phil Anselmo van Pantera? Als Dave wat sneller was geweest had hij zelfs nog Ronnie James Dio kunnen strikken, maar die is inmiddels helaas niet meer onder ons. Wie kan volgens jou op een eventueel vervolg niet ontbreken?

Tags: , , , , , , , , ,

-->