nummer van 25/08/2012 door

‘Feather’ van Little Dragon

Lachen met de Little Dragon-jeugdvrienden

Little Dragon – Feather (*with lyrics*)

Rather be a bandit than a lover
Rather be a man with the other
To run the mountain down run it down

Ik kan het niet helpen te lachen als ik ‘Feather’ hoor. En ik kan het ook niet helpen ‘Feather’ vijf keer achter elkaar aan te zetten als ik er eenmaal aan begonnen ben. Het is grappig (melig zelfs) en slim, viezig jaren ’80 en futuristisch tegelijk, en vooral totaal en oncontroleerbaar dansbaar. De drums zijn precies traag en hoekig genoeg om je goed in je element te laten komen en alle ritmische accenten (dat is waar het melig wordt) zo getimed dat je er tussen de tellen in goed in blijft hangen. Op één de crash die je op 0:26 voor het eerst hoort, op twee het synth-basloopje dat op 1:04 begint. En er is Yukimi Nagano’s stem.

Op 1:25 begint ze eindelijk, laag en nonchalant. Het is niet bijzonder verrassend, maar des te beter voor het refrein dat eraan zit te komen. “You aaare – CRASH – airborne, you gooot – CRASH – silver rays, will it ever flow, will it ever soar along”, met haar typische trage en uitgerekte vibrato. Alles klopt; de timing, de dromerige noten, de zang. Misschien is het mijn verbeelding, maar in haar zangstijl en melodiekeuze klinkt het alsof Nagano vroeger veel naar traditionele Japanse muziek heeft geluisterd en daarmee van het Little Dragon-geluid een perfecte exotische mix maakt.

Yukimi Nagano heeft voor Little Dragon al behoorlijk wat succes gekend met andere bands en muzikale projecten: ze was onder andere gastzangeres bij de nu jazz groep Koon en toerde daarmee de wereld over én ze stond op het podium met José Gonzáles. Maar het was pas toen ze serieus met Little Dragon aan de slag ging dat ze haar eigen teksten en melodieën kon gaan zingen. Erik Bodin (drums), Fredrik Källgren (bass), Håkan Wirenstrand (keyboard) en Yukimi zijn allemaal (jeugd)vrienden van elkaar. Jeugdvrienden die hun bandnaam vernoemden naar de woede-uitbarstingen van het veeleisende meisje in hun groep. En nu reizen de jeugdvrienden de wereld over met hun eigen geluid, en toerden ze in 2010 met de Gorillaz tijdens de Escape to Plastic Beach World Tour.

Nagano heeft Little Dragon’s aanpak van muziek maken weleens omschreven als het “bouwen aan een schip dat een richting op gaat waarvan je aanvankelijk de koers niet had kunnen bepalen”.[1] Zonder regels en met vooral veel zin erop los te experimenteren is Little Dragon, naar eigen zeggen, constant bezig met het uitwerken van nieuwe ideeën – een luxe die ze zich nu zeker kunnen veroorloven, maar vroeger ook dankzij het feit dat het goedkoop leven is in hun thuisstad Gothenberg. Jongeren kunnen makkelijk een paar dagen per week in een café werken en de rest van de tijd muziek maken. We weten nu hoe dat voor hun heeft uitgepakt.

Bekijk hieronder een video van ‘My step’, live in Keulen:

Little Dragon 'My Step' live in Cologne (2010)

  1. [1]Bron: http://www.basic-soul.co.uk/features/Yukimi-Nagano-21-page.htm

Tags: , , , ,

-->