nummer van 23/08/2012 door

‘As Time Goes By’ van Dooley Wilson

Wat er ook gebeurt…

Dooley Wilson – 'As Time Goes By' (HD/HQ)

Wie kent de uitdrukking ‘Play it again, Sam’? En wie weet waar die vandaan komt? Als je op de tweede vraag ‘nergens’ hebt geantwoord, dan zit je eigenlijk redelijk warm. De zin komt uit de film Casablanca (1942), maar is een onjuiste quote. De eigenlijke quote luidt: “Play it once, Sam, for old times’ sake.”

De sympathieke Sam doet niet zo moeilijk.

Het zijn de woorden van Ilsa (gespeeld door Ingrid Bergman). Ze spoort in de film de pianist Sam (Dooley Wilson) aan om een liedje te spelen dat haar herinnert aan de amoureuze verhouding die ze had met Sams baas, de kroegeigenaar Rick (gespeeld door Humphrey Bogart). Een liefde die onmogelijk werd gemaakt door de tumultueuze ontwikkelingen in de Tweede Oorlog, die als decor voor de film en het verhaal dient. Sam is niet zo’n moeilijke en na enige aarzeling – “Play it, Sam. Play ‘As Time Goes By’” – zet de vriendelijke pianist het schitterende nummer in.

‘As Time Goes By’ stamt uit 1931, geschreven door Herman Hupfeld. Maar pas door de uitvoering in Casablanca wordt het een hit. Dooley Wilson zorgt er als Sam voor dat het liedje bij een groot publiek bekend wordt. Jammer genoeg kan Wilson in die tijd geen singel opnemen door een staking onder muzikanten, waardoor de originele versie uit 1931, gezongen door Rudy Vallée, opnieuw wordt uitgebracht en op nummer één terechtkomt. Hieronder Vallées versie:

As Time Goes By – original de 1931

Het nummer is een prachtig ode aan de liefde: “No matter what the future brings. […] The world will always welcome lovers. As time goes by.” Nou, veeg mij maar op hoor, als ik dit hoor met die mooie, warme en ietwat onvaste stem van Dooley Wilson.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowat elke zichzelf respecterende zanger en zangeres dit nummer op het repertoire heeft staan. Daarom hieronder twee schitterende versies van Frank Sinatra en Billie Holiday die je vast zelf ook had kunnen YouTuben (volgens mij staan ze zelfs hoger dan Wilsons of Vallées versie). Maar ik bespaar je de moeite. Vanavond draaien voor je lief.

Casablanca – As Time Goes By

https://youtube.com/devicesupport

Tags: , , , , , , , , ,

-->