nummer van 13/08/2012 door

‘No. 1 against the rush’ van Liars

Nieuwe koers, nieuwe post

Liars – No.1 Against The Rush (Official Video)

Het is niet lang geleden dat Liars op NVDD voorbij kwam, en toch is het alweer tijd voor een nieuwe Liars-post. De reden: hun nieuwe album WIXIW is uit. Een nog betere reden: het nieuwe album is goed.

WIXIW (je spreekt het uit als ‘wish you’) is in juni via Liars’ label Mute Records uitgekomen. Wat horen we? De raggende gitaren zijn weg en in plaats daarvan horen we een schoner (en makkelijker in het gehoor liggend) elektronisch geluid. Wat is er gebeurd? Om het creatieve schrijfproces te starten, sloten zanger Angus Andrew en gitarist Aaron Hemphill zich op in een afgeleden huisje in L.A. om samen op onderzoek uit te gaan en zoveel mogelijk uit te proberen. Drummer Julian Gross kwam eens in de zoveel tijd met zijn busje langs om te laten horen wat hij thuis qua nieuwe drummogelijkheden had bedacht – hij heeft een gezin en wilde een tijdje bij ze blijven. Iedereen werkte in zijn eigen hoek en zo begonnen de eerste ideeën voor WIXIW vorm te krijgen. [1]

Toen de eerste ideeën eenmaal helemaal rond waren, sloten de drie zich samen op in de volgende locatie: een verlaten kantoorgebouw in de industriële wijk van L.A. Daar leerden ze zichzelf from scratch werken met muzieksoftware waar ze zelf geluiden mee konden creëren. Mogelijkheden waren opeens eindeloos, in tegenstelling tot de ‘beperkingen’ die spelen met instrumenten hun eerder hadden opgelegd. Het resultaat is een plaat met een symmetrische titel die zowel voor de makers als voor de luisteraars een nieuw hoofdstuk inluidt. Een mooi hoofdstuk. ‘No. 1 against the rush’ is een perfect uitgelijnd liedje, met slimme gitaargeluiden (het thema dat vanaf de eerste tel begint en je gedurende het hele nummer afwisselend op de achter-en voorgrond blijft horen), precies dromerig genoeg om tot het eind spannend te blijven. Wat ook spannend is: hoe zou Liars een plaat als WIXIW live spelen? Op 5 november is het in de OT301 in Amsterdam te zien.

Toen de eerste recensies van WIXIW online verschenen kwamen de vergelijkingen met Radiohead en hun muzikale koerswijziging meteen opduiken – van ‘jammer dat Liars zijn oude stijl loslaat, net als….’ tot ‘het beste album dat Radiohead nooit gemaakt heeft’. Dat er een link bestaat tussen de twee bands is een feit: Liars stond in 2008 in het voorprogramma van Radiohead en op zijn beurt maakte Thom Yorke een remix voor Liars’ Sisterworld remixalbum (2010). De Liars vs. Radiohead-discussie is interessant, maar op zich natuurlijk niet belangrijker dan andere belangrijkere dingen. Zoals luisteren naar WIXIW en Thom Yorke’s Liars-remix, en een kaartje kopen voor 5 november.

Liars – Proud Evolution (Remix by Thom Yorke)

  1. [1]Dat is in ieder geval de officiële uitleg. De waarheid volgens Gross (links op de foto hierboven): Gross zit het liefst naakt achter zijn drumstel (what’s in a name…) en Andrew en Hemphill hadden daar voor even genoeg van. Yeah right. Alsof je daar ooit genoeg van kunt krijgen. Bref.

Tags: , , , , ,

-->