nummer van 07/08/2012 door

‘We Are The Robots’ van Kraftwerk

De band die me over de elektronische streep trok

https://youtube.com/devicesupport

Zo tussen m’n twaalfde en achttiende was ik ervan overtuigd dat het onmogelijk was dat goeie muziek uit een computer zou komen. Ik luisterde nauwelijks naar iets anders dan hardrock, metal en punkrock en overstelpte mezelf dus met harde gitaren. Snaren die tot bloedens toe bespeeld werden, waren toch een minimale voorwaarde voor een goed nummer. Muziek uit computers was zo ongeveer de duivel in hoogsteigen persoon, een beeld dat voor mij bevestigd werd door de mensen die ernaar luisterden. Gabbers, housers, discogangers en verder zo ongeveer iedere andere subcultuur waar ik het tijdens mijn tienerjaren geregeld mee aan de stok had. Muziek voor domme mensen zonder fantasie, die een apparaat nodig hadden om hen te helpen melodieën en ritmes te maken. Ik was een puber die zijn neus ophaalde voor alles wat ook maar een beetje op synthesizers en drumcomputers leek. En ik had overduidelijk nog nooit een nummer van Kraftwerk gehoord.

Een obsessie was geboren

De eerste plaat die ik van Kraftwerk hoorde, was The Man-Machine uit 1982. Een van mijn favoriete bands, The Treble Spankers, stond bekend om zijn excellente keuze wat betreft de nummers die gecoverd werden. Van de meeste had ik het origineel wel opgezocht en beluisterd, maar ‘The Model’ van hun album Araban (1994) had ik daarbij altijd over het hoofd gezien. Jaren later ontdekte ik dat het een cover van Kraftwerk was, waarna een diepgravende speurtocht naar meer werk en een groeiende obsessie volgden. En het besef dat ik mijn mening over muziek uit computers moest herzien.

Ik was niet direct onder de indruk van de originele versie van ‘The Model’, maar des te meer van het openingsnummer van de plaat; ‘We Are The Robots’. En ik beseft ook gelijk wat me tot dan toe had tegengestaan in de andere elektronische muziek die ik had gehoord. Want hoewel gitaarmuziek me niet hectisch genoeg kon zijn, kon ik dat op een of andere manier niet hebben van muziek waarin synthesizers en computers centraal stonden. Te schreeuwerig, te kakofonisch, te veel van alles. Maar de koele, beheerste klanken van Kraftwerk waren een verademing. Alles in een minutieuze balans, met perfecte, glasheldere klanken op een mathematisch strakke beat.

Oorstrelende details

Gek genoeg luister ik Kraftwerk bijna nooit over mijn stereo thuis. Het liefst speel ik de platen af met mijn koptelefoon op of in de auto. De geluiden zijn allemaal zo geraffineerd ontworpen en gedoseerd dat ik ze zo goed mogelijk wil horen. Dat werkt natuurlijk het beste met een goede hoofdtelefoon, maar de compacte ruimte van mijn auto blijkt ook prima geschikt. Alleen de eerste twintig seconden van ‘We Are The Robots’ laten op die manier al zoveel horen. De hoge tonen die als druppels van rubber uit elkaar getrokken lijken te worden en onderbroken worden door korte geluidspatronen die je doen denken dat er een vernuftig apparaat op wordt gestart. En die geheimzinnige blikkerige fluittonen die heel in de verte tussen 0:09 en 0:14 klinken. Voor mij genoeg om die intro al een paar keer opnieuw aan te zetten.

Op 0:21 begint de groove, voor zover het gebruik van die term hier gepast is, die zich het hele nummer door zal blijven herhalen. Simpel en tegelijk hypnotiserend, zodat de melodie het hele nummer door je hoofd blijft malen. En luister die lage bastonen eens als deze lijn na iedere herhaling omlaag gaat, de subwoofer van mijn auto heeft het er geregeld zwaar mee. Het aanstippen van alle details in dit nummer is onbegonnen werk, maar zijn er ook in de teksten te vinden. De tekst is natuurlijk niet al te ingewikkeld en dat de robots uit het nummer zich dienstbaar opstellen is ook al snel duidelijk. Maar op de achterkant van de hoes zie je vervolgens de mysterieuze leuzen “Я твой слуга” en “Я твой работник” staan. Het blijken de Russische tekstregels te zijn die herhaaldelijk in het nummer uitgesproken te worden en betekenen respectievelijk “Ik ben uw dienaar” en “Ik ben uw werknemer”. Het zijn maar een paar kleine wonderbaarlijkheden die je tegenkomt als je in de wereld van Kraftwerk duikt. Een minuscuul tipje van de sluier, maar kijk vooral verder als het je nieuwsgierigheid is gewekt. Er staat je nog een mooie ontdekkingstocht te wachten.

Tags: , , , , ,

-->