nummer van 04/08/2012 door

‘Shuffle Your Feet’ van Black Rebel Motorcycle Club

Soms is het genoeg om maar één liedje te kennen

Black Rebel Motorcycle Club Shuffle Your Feet kommatia apo dekath entolh se lista sta info

Tot voor kort wist ik vier dingen over Black Rebel Motorcycle Club. De band komt uit de Verenigde Staten. De motorbende van Marlon Brando in de film The Wild One (1953) draagt dezelfde naam. Hun hitje ‘Whatever Happened To My Rock And Roll’ uit 2001 heb ik ook wel eens gehoord. En als laatste ken ik nog één ander liedje van de band, ‘Shuffle Your Feet’. Dat is het.

Jaren geleden is dat nummer, en het album waarop het staat, eens in mijn iTunes beland. Niet lang daarna heb ik de rest van die plaat er weer afgegooid en het nummer in een speciaal mapje gestopt met zijn lotgenoten (lees: mooie liedjes waarvan ik de rest van de plaat niet kan verdragen). Het was een puriteinse fase waarin ik mijn iTunes net zo op ‘niveau’ wilde houden als mijn platencollectie. Gelukkig realiseerde ik me al snel dat een mp3-verzameling zich juist bij uitstek leent voor een hoop rotzooi die altijd wel van pas komt op een feestje. Inmiddels staat er gewoon 2 Unlimited, 2 Brothers on the 4th Floor en Twenty 4 Seven tussen de ‘verantwoorde’ muziek. Zo lang de albumplaatjes, jaartallen, titels en genres maar correct zijn ingevuld. Dat dan weer wel.

‘Shuffle Your Feet’ komt regelmatig voorbij. Ik vind het een heerlijk nummer. De mooie samenzang die een beetje refereert aan Crosby, Stills, Nash & Young, de lachende stemmen die het begin een ontspannen sfeer geven die in de rest van het nummer niet meer wegebt. Het liedje is duidelijk geschreven met het idee dat het een beeld moet oproepen van een stel jonge mannen rond een kampvuur met gitaren en tamboerijnen die samen wat zingen. En dat is ze gelukt.

Nadat ik het nummer laatst weer eens had geluisterd, was ik ineens benieuwd naar de rest van de plaat en ook wel een beetje naar de band. Want ik weet per slot van rekening maar vier dingen over ze. Zo kwam ik er achter dat de plaat waarop ‘Shuffle Your Feet’ staat, Howl heet. Weer zo’n dikke referentie, net als de bandnaam, waar ik eigenlijk altijd wel een beetje de kriebels van krijg. Toen ik ook nog eens las dat een latere plaat Beat The Devil’s Tattoo heet, verslapte mijn aandacht al weer snel en raakte ik mijn interesse kwijt. Ik bedoel, dik en dubbel belegen referenties en een plaat die ‘versla de tatoeage van de duivel’ heet. Tja.

Tot voor kort wist ik vier dingen over Black Rebel Motorcycle Club. Inmiddels zijn dat er zes. Daar laat ik het voorlopig bij. Maar ‘Shuffle Your Feet’ zal ik nog regelmatig luisteren. Mooi liedje.

Tags: , , , , ,

-->