nummer van 31/07/2012 door

‘Witchtripper’ van Down

Anselmo en zijn maten kunnen het nog

Down – Witchtripper [Official Music Video]

Eindelijk! Het was al even bekend dat er nieuw werk van Down aan zat te komen, maar vorige week verscheen er dan daadwerkelijk eens een nieuwe track online. Ik durfde er vooraf eigenlijk niet te veel van te verwachten. Het laatste album dateert al weer uit 2007 en Down III: Over The Under is mijn minst favoriete van de band. Dat is een relatieve kwalificatie want zelfs het minder sterke werk van Phil Anselmo en zijn heldenband blaast nog genoeg hedendaagse metalbands met gemak omver. De bezetting van Down is er dan ook een die de benaming van superband alleszins rechtvaardigt. Zanger Phil Anselmo schreef natuurlijk metalgeschiedenis met Pantera, maar wat gitarist Pepper Keenan met zijn band Corrosion Of Conformity deed is niet minder indrukwekkend. Hetzelfde geldt voor gitarist Kirk Windstein (Crowbar), bassist Pat Bruders (Goatwhore) en drummer Jimmy Bower (Crowbar, Eyehategod).

Supergroep zonder kapsones

Down bracht zijn eerste demo uit in 1991, precies tussen Pantera’s succesalbums Cowboys From Hell en Vulgar Display Of Power. Anselmo schreef al langere tijd songs met oude vriend Pepper Keenan en ze besloten een band te formeren met oudgedienden van de scene in New Orleans. De band werd niet zomaar gepresenteerd als een nieuwe supergroep, maar werd gewoon op een ouderwetse manier gepromoot. De bandleden hadden tapes bij zich als ze met hun eigen bands op tour waren en vroegen aan fans of ze al van Down gehoord hadden zonder te vertellen dat het hun eigen band was, waarbij ze hen een cassettebandje in de hand drukten. De bandjes vonden hun weg door heel Amerika en toen een medewerker van Elektra Records de band ging bekijken tijdens een show in New Orleans, besefte hij pas wie de bandleden waren. Down werd onmiddellijk getekend.

Debuutalbum NOLA (de titel is natuurlijk een verwijzing[1] naar de thuisstad van de band) is hier weliswaar nog steeds favoriet, maar ‘Witchtripper’ geeft goede hoop op een paar mooie releases. Een paar inderdaad, want in plaats van een nieuw album verschijnt er het komende jaar een viertal ep’s. De eerste is getiteld Down IV Part I – The Purple EP en wordt uitgebracht op 18 september. ‘Witchtripper’ laat horen dat de bandnog steeds prima snapt wat hun sterke punten zijn en tegelijkertijd ook voorzichtig wat anders probeert.

Down IV Part I: The Purple EP

Nog even hard als altijd

Het nummer opent met een riff waarvan Keenan er oneindig veel in zijn arsenaal lijkt te hebben, allemaal even hard en raak en met een groove die uit duizenden herkenbaar is. Tot zover niks nieuws, maar als Anselmo begint te zingen klinkt dat toch net even anders dan we van hem gewend zijn. In een wat hoger register, terwijl er achterin de mix een lagere stem onheilspellend meegromt. Wat minder agressief dan Anselmo normaal gesproken klinkt, maar het doet wel denken aan de invloeden als Black Sabbath en Saint Vitus die Down  altijd noemt. Het past ook prima bij de lome groove die in de coupletten ligt, waardoor de refreinen des te meedogenlozer doorbeuken. Hetzelfde geldt voor de break na de solo, die in al zijn eenvoud des te effectiever is. Ik haal opgelucht adem, dat nieuwe werk van Down is weer onnoemelijk hard en ik zit al weer te popelen om ze op 25 oktober in de Melkweg te gaan zien.

  1. [1] De eerste twee letters vormen de afkorting van New Orleans, de andere twee die van Lousiana.

Tags: , , , , , , , ,

-->