nummer van 21/07/2012 door

‘Tha Crossroads’ van Bone Thugs N Harmony

Uit de kast

Bone Thugs N Harmony – Crossroads

Na R&B-zanger Frank Ocean werd het tijd dat ik ook eens uit de kast kwam. Nee, ik ben niet homoseksueel, al zou dat voor de uilskuikens die dat woord nog steeds als scheldwoord gebruiken op hetzelfde neerkomen als de bekentenis die ik nu afleg. En dan ben ik ook al niet goed in sport, dus volgens een ander uilskuiken heb ik dan al helemaal de schijn tegen mij. Nee, er is hier iets anders aan de hand. Het zit namelijk zo; ik houd van R&B. Niet van de al decennia bij muziekliefhebbers prima verantwoorde Rhythm & Blues, ja ook wel, maar ik houd dus ook van die gladde zwarte gespierde zangers die sinds begin jaren 90 het grootste deel van de zendtijd op MTV in beslag nemen. En ja, ik besef mij ook dat die omschrijving inderdaad twijfels oproept over mijn geaardheid. Maar da’s bijzaak.

Een last van mijn schouders

Slechts enkele van mijn beste vrienden wisten van het gevoel waar ik al enkele jaren mee worstel. Mijn vrouw vermoedde het eigenlijk al sinds het begin van onze relatie. De Usher-cd in mijn rekje die ik “als grapje van een vriend had gekregen”, de ringtone van ‘California Love’ op mijn telefoon waar we bij iedere beller weer smakelijk om lachten, de playlist met R. Kelly, Keith Sweat, Jodeci en Craig David die ik bij iedere donderdagmiddagborrel op het werk weer aanslinger onder het mom van “lekker fout”. Misschien is het ook wel niets nieuws wat ik hier vertel. Maar het voelt alsof er een zware last van mijn schouders valt.

Frank Ocean

Maar het was dus Frank Ocean die mij inspireerde om jullie dit mede te delen. Niet zijn coming out overigens, maar het feit dat de afgelopen week mijn Twittertijdlijn volstaat met lovende woorden over zijn nieuwe album channel ORANGE. En niet alleen door hiphop- of R&B-liefhebbers, nee, serieuze popjournalisten doen aan de hype mee:

Wat ik hieruit opmaak? Tuurlijk, dat de nieuwe Frank Ocean briljant is en dat dat heus niets te maken heeft met het feit dat Def Jam Records de release ervan een week vervroegde toen toevallig net de hele wereld wakker lag om zijn liefde voor mannen (stel je voor zeg, de gedachte alleen al!). Maar ik besefte mij ook iets anders: R&B mag. Blijkbaar is het als serieuze muziekliefhebber plotseling helemaal prima om toe te geven dat je een avondje hebt doorgebracht met de übergladde, geautotunede kopstem van Ocean. En daarom leek dit mij een prima moment voor deze biecht.

Lekkere gasten

Dan nu een tip voor alle voormalige R&B-haters voor wie dankzij Frank Ocean ineens een hele nieuwe wereld opengaat (want laten we niet doen alsof channel ORANGE ver verheven is boven de rest van het spul, laat één ding duidelijk zijn: you’re one of us now). Het nummer van vandaag is de R&B track die mij ooit over de streep trok. Tot op de dag van vandaag is het mijn favoriet. Vijf stoere kerels die een eerbetoon brengen aan hun mentor Eazy-E met hun heerlijke samenzang, een zwoele beat en een fantastische videoclip. Lekkere gasten ook, trouwens.

Tags: , , , , ,

-->