nummer van 19/07/2012 door

‘The Tongue’ van Ty Segall Band

De fakkel die Jay Reatard bijna liet doven

Ty Segall Band – The Tongue

Het was 2006 en ik hoorde het album Blood Visions van Jay Reatard voor het eerst. Tot dat moment had ik nog niet zoveel met garage punk. Een obscuur genre met een enorme hoeveelheid aan artiesten, een eindeloos woud waarvan ik me voornam ooit nog wel eens de bomen beter te gaan bekijken. Hot Snakes, Obits en Black Lips, tot zover ging mijn prille liefde voor garage ongeveer. Die overgeslagen vonk wakkerde echter een steeds feller wordende vlam aan bij het horen van Jay Reatard. Ik had het geluk dat Reatard ook nog eens extreem productief was en kon zo de ene na de andere release ontdekken. Totdat er op 13 januari 2010 een abrupt einde aan zijn jonge leven kwam. Hij overleed op 29-jarige leeftijd aan een overdosis alcohol en cocaïne in zijn thuisstad Memphis. Drie dagen later werd hij samen met zijn witte Flying V begraven.

Met het overlijden van Reatard verwaterde gek genoeg ook mijn interesse voor het genre dat hij voor mij juist zo interessant maakte. Sinds een paar weken is het waakvlammetje gelukkig weer flink opgestookt dankzij de release van Slaughterhouse, de debuutplaat van Ty Segall Band. “Debuutplaat?”, hoor ik je denken. Inderdaad, Ty Segall heeft al een hele rits singles, ep’s en albums uitgebracht, maar dit is de eerste onder de naam Ty Segall Band. Niet alleen muzikaal, maar ook qua productiviteit en benadering van zijn songs doet Segall me erg aan Reatard denken. Absoluut met een eigen stijl, maar voor mij zet hij op een of andere manier voort wat Reatard niet af kon maken. Het zal vast niet zijn voornaamste bedoeling zijn, dus tijd om me eens verder te verdiepen in zijn achtergrond en me af te vragen: “Wie is Ty Segall eigenlijk?”

1. “An insecure young man singing about his problems”

Als je het de 25-jarige Ty Segall — dat spreek je trouwens uit als seagull —  op de man af vraagt, krijg je dit bescheiden en eigenlijk nietszeggende antwoord. Hoewel hij wordt gezien als aanvoerder van de scene in San Francisco, is de in L.A. geboren muzikant absoluut niet met dit soort zaken bezig. Hij verhuisde op zijn 18e van L.A. naar San Francisco om te studeren en muziek te maken. In dat laatste doel is hij overduidelijk geslaagd, maar hij behaalde ondertussen ook nog zijn diploma aan de University of San Francisco. Toch is hij niet je gemiddelde surf dude uit Californië; zijn muziek en teksten doen met hun donkere dreiging tegen de zonnige achtergrond eerder denken aan iemand als Clay uit Bret Easton EllisLess Than Zero.

2. Een druk baasje

Behalve Slaughterhouse bracht Segall eerder dit jaar met White Fence al het album Hair uit, waarna een uitgebreide gezamenlijk tour volgde. Een goed ontvangen samenwerking en nog lovender onthaald debuut van een nieuw project, een beter jaar kun je je als muzikant niet wensen, zou je denken. Maar nee, voor Segall kan het altijd beter, spannender en meer en dus verschijnt in oktober ook nog eens Twins, zijn zesde soloalbum. Drie albums in een jaar, daar hebben sommige artiesten een hele carrière voor nodig.

3. Een muzikant die niet weet wat hij wil

Of juist een muzikant die alles wil en het gewoon doet, het is maar hoe je het bekijkt. Van de prachtig ingetogen en dromerige psychedelica op Goodbye Bread (2011) tot de zonnige surfpunk op zijn debuut als soloartiest Horn The Unicorn uit 2008 en de razende rauwe garage op zijn laatste plaat. Of nummers waarop dat allemaal samenkomt, zoals het nummer van vandaag. Op Twins kan het straks evengoed weer een compleet andere kant opgaan, wat het uitkijken naar die plaat alleen maar leuker maakt.

4. De must-see op Kliko Fest

Het Patronaat in Haarlem haalt op 4 augustus alles in huis wat smerig, rauw, ranzig en vuil is. Behalve de gebruikelijke bezoekers dus ook bands als Traumahelikopter, Lafaro en The Anomalys. Terechte hoofdact is natuurlijk Ty Segall.

Ty Segall – Goodbye Bread (Official Video)

Te mooi om jullie te onthouden, dus nog even de titeltrack van zijn vorige soloplaat Goodbye Bread.

Tags: , , , , , , , ,

-->