nummer van 18/07/2012 door

‘You And Me’ van Penny & The Quarters

Zelfs de platenbaas wist niet wie ze waren

"You And Me" – Blue Valentine Soundtrack – Penny and the Quarters – Official Music Video

Haast iedereen die deze scène uit Blue Valentine (2010) zag, zal met een hoop vragen gezeten hebben. Allereerst: Wat is dit voor groep? En toen dat in de aftiteling eenmaal duidelijk werd: Wie is Penny en wie zijn The Quarters? en Waarom hoorde ik dit liedje niet eerder? Men hoeft zich nergens voor te schamen, want de makers van de film zaten met dezelfde vragen, nog lang nadat Blue Valentine in première was gegaan. Zelfs Ken Shipley van Numero Group, de platenmaatschappij waarop het liedje uit is gekomen, had tot precies een jaar geleden geen idee: “We have played this recording to over 100 movers and shakers from the time and no one has a clue.”

Van zolder gehaald

De opnamen van ‘You and Me’ kwamen in 2006 in handen van Shipley, na het overlijden van Prix Records-directeur Clem Price. Diens inboedel werd verkocht in een ordinaire yard sale, waar een fanatieke soulfanaat toevallig langs kwam lopen en zijn oog liet vallen op de vele mastertapes die voor een grijpstuiver werden aangeboden. Onder het stof, waarschijnlijk van zolder gehaald. Na een aantal luisterbeurten bleek hier iets bijzonders tussen te zitten. Een doos met enkel het opschrift “Penny & The Quarters” trok zijn aandacht. Geen enkele verdere informatie was voorhanden. De liefhebber bracht het naar een goede vriend met een platenmaatschappij die gespecialiseerd is in het heruitbrengen van oude, obscure plaatjes. Juist, enter Shipley en zijn Numero Group. Nu hij de tapes in zijn bezit had, was hij vastbesloten om het uit de obscuriteit te trekken. Hij perste singeltjes en liet deze rondgaan bij vele experts van soul uit de jaren 70, het decennium waarin hij vermoedde dat de opnamen werden gemaakt. Dit leverde geen antwoorden op, maar zorgde er wel voor dat ‘You and Me’ uiteindelijk bij acteur Ryan Gosling belandde, die het nummer perfect kon gebruiken voor de sleutelscène in Blue Valentine.

The Quarters, zonder Penny

Grootscheepse zoekactie

Het lied haalde de film. En daarmee werd de jacht op Penny & The Quarters alleen maar groter. ‘You and Me’ begon royaltie-inkomsten te genereren en, rechtvaardig als-ie is, ging Shipley hartstochtelijk op zoek naar een bankrekening om ze op te kunnen storten. Het verhaal werd opgepikt door diverse kranten en zo werden Penny en haar Quarters al snel het onderwerp van een grootscheepse, internationale zoekactie waarin iedereen die ooit met de groep te maken had gehad werd opgeroepen om zich te melden.

De eerste die zich meldde was Glodean Robinson, weduwe van zanger en songwriter Jay Robinson die in 2009 was overleden. Toen journalisten haar aanvankelijk benaderden, dacht ze dat ze in de maling genomen werd en ging ze nergens op in. Pas nadat een collega het nummer voor haar op internet opzocht en ze de stem van haar man direct herkende in het achtergrondkoortje, wilde ze ineens dolgraag haar verhaal kwijt. Zo vertelde ze aan The Guardian:

I was totally shocked. I knew the song, but I didn’t know that version, with a lady singing. When I heard my husband’s voice in the background, it just blew me away. I started crying. It brought back the loss – and all the memories.

Robinson bleek de oorspronkelijke auteur van ‘You and Me’, maar weduwe Glodean heeft geen idee waarom het nummer uiteindelijk werd gezongen door ene Penny:

I felt very, very angry when I heard the song. I didn’t know who Penny was, and something in her voice arose some jealousy in me. I remembered my husband told me he had went in the studio and redid a song he made – with a young girl. The studio was hot that day, everybody was cooking, and he only had a penny and a quarter in his pocket, so that was how he named the group.

Penny wordt gevonden

Nu men een Quarter had gevonden, duurde het niet lang voordat ook Penny kwam bovendrijven. Het verhaal van de mysterieuze soulgroep bereikte Italië, waar het onderwerp van gesprek werd toen Amerikaanse immigrante Jayma Sharpe uit eten was met haar vrienden. Haar vriend Roberto was een enorme jazzkenner en vertelde gepassioneerd over de zoektocht. Toen hij de bandnaam Penny & The Quarters liet vallen, sprong Jayma op. “Dat is mijn moeder! Penny is mijn moeder!” Direct stuurde ze een sms naar moederlief, de 62 jarige Nannie Sharpe die ze in Woodbridge, Virginia had achtergelaten. Nannie:

It was all, ‘OMG exclamation point, exclamation point’, She said, ‘This is you, Mom! They’re looking for you!’ I said, ‘Are you sure?’ And she said, ‘Mom-they are looking for you.’ My laptop had just died, so I had to go to the public library to go online and look up the link that Jayma sent me. I was sitting there reading it. Oooo I was getting so excited, I was having to jump up.
– Nannie Sharpe, interview in The Other Paper, 2011

En zo werd het mysterie opgelost. Sharpe kreeg de bijnaam Penny toen ze nog een klein meisje was. “Daddy gave us all nicknames”, vertelt ze, “There were 10 of us. He had to do something.” En de andere Quarters? Dat waren Penny’s broers, aangevuld met Jay Robinson die een nieuw liedje had geschreven. Sharpe en haar broers waren op een auditie afgekomen, via een advertentie in de krant. Ze wisten niet eens dat de microfoon aanstond toen ze het nummer een keer repeteerden met Robinson. Uiteindelijk werd het allemaal niets. De opnamen werden vergeten, zelfs door de artiesten zelf. Sharpe zou alleen nog maar zingen voor de Harvest Life Changes Church, een lokale kerk. Ze had nooit kunnen vermoeden dat ze veertig jaar na dato nog royalties zou ontvangen voor die ene middag die ze in de studio doorbracht. Maar als oud dametje met een schamel inkomen kan ze het goed gebruiken. “Just last Sunday, my preacher’s sermon was that your blessings will come in unexpected forms. I know that’s right.” Amen.

Tags: , , , , , ,

-->