nummer van 09/07/2012 door

‘Are You Sleeping?’ van Harry Nilsson

Een plaat met een punt

The Point – Are You Sleeping

Oblio is geboren met een rond hoofd. Niks mis mee, zou je denken, maar Oblio woont in Puntdorp en daar heeft alles een punt. De inwoners hebben er zelfs een puntig hoofd. Arme Oblio valt dus behoorlijk op met zijn ronde kop. Gelukkig heeft zijn lieve moeder hem een puntmuts gebreid. Nu Oblio ook een punthoofd heeft, wordt hij geaccepteerd door de kinderen in het dorp. Hij mag zelfs meespelen met triangelwerpen, een spel waarbij je een triangel weg gooit en hem met je punthoofd op moet vangen. Daarvoor heeft hij wel de hulp van zijn hond Arrow. De muts van Oblio is immers niet sterk genoeg om de triangel op te vangen. Met Arrow in zijn nek lukt het Oblio wel om met de kinderen te spelen.

Op een dag krijgt Oblio het aan de stok met de zoon van de graaf. De adelijke etter zint het niet dat Oblio een rond hoofd heeft en hij daagt hem uit tot een triangelwerpduel. Ondanks alle listen die zijn tegenstander bedenkt, wint Oblio de strijd. De zoon van de graaf blijkt een slechte verliezer en overtuigt zijn vader dat hij Oblio weg moet sturen. Dat kan, want de wet schrijft voor dat alles en iedereen een punt moet hebben, en Oblio, die heeft geen punt. Als straf worden Oblio en Arrow (als medeplichtige) verbannen naar het Puntloze Bos. Tijdens hun tocht ontmoet het tweetal een reeks boeiende karakters zoals de puntige man, die hen leert dat een punt in elke richting hetzelfde is als geen punt, en de man van bladeren, die Oblio doet inzien dat iedereen een punt heeft. Onderweg komen Oblio en zijn hond ook een grote stenen wijzende vinger tegen waar “bestemming” op staat.

Wat die bestemming is, daar moeten jullie zelf maar achter komen. Dat kan door de animatieserie The Point te bekijken op YouTube (deel 1). De serie werd uitgezonden in 1971. Aanvankelijk leende Dustin Hoffman zijn stem aan de verteller, maar om contractuele redenen trok hij zich terug. Op de dvd-versie kan je Ringo Starr het verhaal horen vertellen tussen de schitterende liedjes van Nilsson door.The Point is een psychedelisch sprookje, ontsproten uit de benevelde geest van nachtegaal Harry Nilsson: “I was on acid and I looked at the trees and I realized that they all came to points, and the little branches came to points, and the houses came to point. I thought, ‘Oh! Everything has a point, and if it doesn’t, then there’s a point to it.”

P.s.: The Point is vorige maand heruitgebracht op een prachtige gatefold lp.

Tags: , , , , , ,

-->