nummer van 08/07/2012 door Rogier Pelgrim

‘Hurt’ van Johnny Cash

Het grote voorbeeld van een jonge singer/songwriter

Het zou zo maar kunnen dat gastblogger Rogier Pelgrim de beste singer/songwriter van Nederland is. Hij is immers door naar de tweede ronde van Giel Beelens befaamde nieuwe programma. Terwijl wij voor hem duimden, schreef Rogier met aanstekelijk enthousiasme een stuk over de man die hem het meest inspireert sinds hij zijn rockbandje verruilde voor een akoestische gitaar. 

Johnny Cash – Hurt (Real GQ – Good Quality)

Het was zomer 2007 toen ik The Man Comes Around, deel vier van de geroemde American Recordings van Johnny Cash, aanschafte. Ik weet ook nog precies waar ik deze cd kocht: in de Virgin Store op de Champs Élysées tijdens een vakantie met mijn toenmalige vriendin. Toen ik na anderhalve week Frankrijk thuis kwam raadpleegde ik vrijwel meteen de cd-speler van mijn ouders, die zelf nog met vakantie waren. De plaat opent met Cash’ krakerige stem die citeert uit het bijbelboek Openbaringen waarop de openings/titeltrack volgt. Hoewel deze eerste track ‘The Man Comes Around’ tot mijn favoriete Cash songs behoort, werd ik pas echt overdonderd toen ik de tweede track hoorde, ‘Hurt’. Ik stond de afwas te doen terwijl ik luisterde, en aan het einde van de song liep ik meteen naar de cd-speler om de track nog een keer af te spelen. En nog eens, en nog eens. Ik ben in een stoel gaan zitten en heb het liedje misschien wel vijf keer achter elkaar opnieuw geluisterd.

Kippenvel over mijn hele lijf

Het is altijd moeilijk om uit te leggen waarom je iets ‘goed’ vindt. Was het omdat ik naar een oude man zat te luisteren die getekend was door het leven, waardoor deze song hem zo op het lijf geschreven leek? Was het omdat Cash er op een of andere manier in was geslaagd om alle pijn, verdriet en eenzaamheid in dit aardse bestaan tot uitdrukking te brengen in één song? Was het de urgentie van de overstuurde en dreunende gitaar en het pianospel in het refrein waardoor het liedje zo hard bij me binnenkwam? Of waren het de magische handen van meesterproducer Rick Rubin die de knoppen zo had afgesteld dat ik kippenvel over mijn hele lijf kreeg? Ik weet het niet precies, maar dit liedje raakte me zoals geen ander dat ooit gedaan had. En het is niet eens van Johnny Cash zelf.

Cover

De American Recordings staan vol met covers van grootheden uit de popgeschiedenis, oude spirituals en traditionals, slechts een enkel liedje is van Cash’ eigen hand. ‘Hurt’ is oorspronkelijk geschreven door Trent Reznor, zanger van Nine Inch Nails. Reznors reactie nadat hij de video van Cash’ versie voor het eerst zag, spreekt boekdelen: “toen besefte ik me dat dit niet langer mijn song was.” Cash had de song zich compleet eigen gemaakt. Wel deed hij een wijziging in de oorspronkelijk tekst, waar Reznor zingt “I wear this crown of shit, upon my liars chair,” zingt Johnny Cash “I wear this crown of thorns upon my liars chair.” Een verwijzing naar de kruisiging van Jezus Christus die ook in de videoclip terugkomt wanneer beelden van Johnny’s eigen leven worden afgewisseld met beelden uit Amerikaanse Jezusfilms.

Trent Reznor Commenting on Johnny Cash's Hurt Video

Verhalen vertellen

Goed, terug naar die zomer van 2007 toen ik in mijn ouderlijk huis op een stoel ademloos zat te luisteren. Waarom greep juist deze song me zo aan? De misère van de oude Cash lijkt toch mijlen ver weg te staan van een jongen van twintig die midden in zijn studententijd zit. Ik had zo mijn eigen hurt in mijn leven. Ik was zanger van een rockformatie, maar was niet echt gelukkig met hoe de dingen gingen in mijn band. En ook mijn verkering verliep moeizaam. Misschien niet het soort lijden waar Johnny Cash mee kampte, zoals drugsverslaving en het verlies van dierbaren, maar genoeg om over te piekeren dus. Toen ik een jaar later binnen een week en uit mijn band stapte en mijn verkering uitmaakte lag mijn leven plotseling compleet voor me open. Ik besloot singer/songwriter te worden, ik wilde liedjes schrijven die verhalen vertellen, liedjes met een hart en een ziel, liedjes die je raken. En als een iemand daarin mijn grote voorbeeld is, dan is het Johnny Cash wel wanneer hij zingt alsof zijn leven ervan afhangt in ‘Hurt’.

Tags: , , , , ,

-->