nummer van 02/07/2012 door

‘Life’s Gone Down Low’ van The Lijadu Sisters

Eerherstel voor de ooit beroemde tweelingzussen

The Lijadu Sisters – Life Is Gone Down Low

Ik heb er even over na moeten denken, maar kwam echt niet verder dan Youssou N’Dour. Hoeveel bekende Afrikaanse zangers en zangeressen kennen jullie? Hoe kan het dat een continent met een miljard inwoners en zo’n rijke geschiedenis amper wereldsterren voort heeft kunnen brengen?

Eerder schreef ik dat 2011 voor mij het jaar van de afrobeat was. Afrikaanse muziek, en dan vooral popmuziek, kent de laatste jaren een heropleving omdat kleine onafhankelijke platenlabeltjes oude zwarte pareltjes heruitbrengen. Een heel recent voorbeeld is de single van Tex Soul & The Bayonets. Tex Soul is nooit een grote ster geweest, zelfs niet in zijn thuisland Nigeria, maar dankzij afrobeatkenner Voodoo Frank en zijn label Ambassador Records kunnen we zijn te kleine oeuvre toch leren kennen.[1]

Neus aan het raam

Er ligt een hele wereld aan fantastische muziek te wachten op de nieuwsgierige luisteraar. De deur naar de massa is mede door o.a. Jungle By Night en de Broadwayhitmusical Fela! op een kier gezet. En dit is niet voor het eerst. In de jaren zeventig klopte Afrikaans talent ook al op de deur van de westelijke muziekfans. Het was Ginger Baker, voormalig drummer van Cream die Europa en de rest van het Westen kennis liet maken met Kehinde en Taiwo, de zusjes Lijadu.[2]

Baker mag dan wel gelauwerd worden als een van de grootste rockdrummers aller tijden, hij zag zichzelf (geheel terecht) als een jazzdrummer. Hij zocht graag de uithoeken van de mogelijkheden die muziek hem als drummer boden op. Zo kwam hij begin jaren zeventig in contact met de Nigeriaanse legende Fela Kuti. De twee namen samen de plaat Stratavarius op en deelden samen het podium. Tijdens zijn reizen in Afrika leerde Baker ook de tweelingzussen kennen. The Lijadu Sisters hadden in eigen land al de nodige bekendheid verworven met het album Iya Mi Jowo uit 1969. Baker nodigde de twee uit om mee te zingen met zijn afrobeatgroep Salt op de Olympische spelen van Munchen (1972). Dit optreden leverde The Lijadu Sisters bescheiden succes op in Europa en de Verenigde Staten, maar een grote doorbraak bleef uit.

Veertig jaar later krijgen The Lijadu Sisters een tweede kans. Afgelopen maart bracht Soul Jazz Records een dubbel lp met daarop een verzameling van de beste nummers die het tweetal uitbracht voor de Nigeriaanse platenmaatschappij Afrodisia. Hun oeuvre is een eclectische mix van stevige afrobeat, psychedelische rock, high life, disco en soul. Sinds midden jaren tachtig wonen de zussen in New York. Niet om meer roem na te streven, maar om in de anonimiteit te verdwijnen. Geen platen meer, geen interviews, maar rust. Dat bleef zo, jarenlang, tot de twee vorig jaar terug met de pers spraken. Misschien dat komt dus nog wel verandering in nu ze weer aan populariteit kunnen winnen door het eerherstel dat ze gekregen hebben.

  1. [1]Tex Soul werd op jonge leeftijd onder verdachte omstandigheden neergeschoten door een nachtclubeigenaar.
  2. [2]Over Ginger Baker is dit jaar de documentaire Beware of Mr. Baker uitgekomen.

Tags: , , , , , ,

-->