nummer van 28/06/2012 door

‘No Evil’ van Motorpsycho

De meest eigenwijze band van de wereld

Motorpsycho-No Evil

Van die nummers die vanaf de eerste tonen je meezuigen en ondanks hun lengte blijven boeien tot het eind. Zoals ‘No Evil’ van Motorpsycho bijvoorbeeld. Het is gelijk raak met een lekker gitaarriff. Snel daarna (na vier rondjes, zoals amateurs als ik dat zeggen in een oefenruimte) vallen basgitaar en drum in met een snel en hard staccato ritme. Hoppa, de dik zes minuten doordenderende trein is los.

Motorpsycho is misschien wel de meest eigenwijze band op de wereld. Het Noorse trio werd eind jaren tachtig geboren, en getogen in een tijd waar de alternatieve muziek uit de Verenigde Staten op het punt stond grunge te worden. De alternatieve metal die Motorpsycho aanvankelijk maakte, werd al snel een noisy mix van indie, grunge en rock. Soms zwaar en lomp, maar ook licht, zoals bijvoorbeeld het akoestische ‘Waiting For The One’, het openingsliedje van Demon Box(1993).

Uitdagende pop

Sfeertje.

Met de harde muziek was in het in 2000 gedaan. Let Them Eat Cake uit dat jaar is een uitdagende popplaat waarvoor je als luisteraar wel wat moeite moet doen. Piano’s en lieflijke melodieën worden afgewisseld met gekke songstructuren en ritmes. En zo bleef de band zich steeds verder ontwikkelen en nieuwe wegen inslaan zoals op het groots opgezette en sferische Little Lucid Moments (2008). In februari dit jaar kwam de jongste plaat uit, The Death Defying Unicorn. Nog groter opgezet dan Little Lucid Moments en fantastisch georkestreerd. Het is een ruim tachtig minuten durend epos over het mysterieuze ongeluk van de walvisvaarder Essex, begin 19e eeuw. De muziek – behalve de band doen het Trondheim Jazz Orchestra, strijkerscollectief Trondheimsolistene en een handvol andere gastmuzikanten mee – sluit naadloos aan bij het verhaal.

Een eigenwijze band dus die maar in één richting vaart: zijn eigen. Dat maakt de band zo bijzonder. Er is altijd wel iets nieuws en spannends te ontdekken. Daarnaast lijken de bandleden echte muziekliefhebbers die alles wat ze ontdekken weer meenemen in hun eigen muziek. En waarschijnlijk heeft hun smaak, net als de mijne, de laatste twintig jaar nogal een verandering doorgemaakt. Zo’n band dus waar je als fan mee kunt groeien.

Black Hole/Blank Canvas (2006)

Structuur

‘No Evil’ staat op de plaat Black Hole/Blank Canvas uit 2006, opgenomen trouwens in The Void Studio van Pieter ‘Pidah’ Kloos in Eindhoven. Kloos was al jaren geluidsman voor de Noren en goed bevriend met de band.

Voor een snel pop- of rocknummer is ‘No Evil’ een behoorlijk lang nummer. Zes minuten en zeven seconden. Hoe hou je zo’n nummer interessant, denk ik dan. Helemaal als je na wat aandachtiger luisteren er achter komt dat het hele nummer maar uit drie échte stukken bestaat: de openingsriff, het refreintje en het couplet. De truc is volgens mij dat de band die drie stukken qua structuur flink door elkaar husselt. Bijna geen één keer worden de stukken in dezelfde volgorde gespeeld. En in de tweede helft van het nummer, vanaf 3:47, worden couplet en openingsrif ook gebruikt als coupletje.

Een zes minuten durend popliedje wordt dus interessant, doordat er zo goed is nagedacht over de structuur. Waar komt welk stuk, wanneer zingen we een normaal couplet en wanneer zingen we op hetzelfde stukje het refrein? En die steengoede openingsriff, als we die nou op het eind ook eens gebruiken als refrein en de basgitaar ineens laten variëren? Het klinkt eigenlijk heel simpel, maar om een cliché te gebruiken: je moet er maar op komen.

The Death Defying Unicorn

The Death Defying Unicorn (2012)

Met hun laatste plaat uit februari dit jaar hebben ze weer een grens verlegd. Ik denk dat de plaat zich het beste laat bestempelen als een symfonische rockopera met heel veel intelligent vakwerk, bijgestaan door hoog opgeleide jazz- en klassieke muzikanten. Had je me dit een dikke vijftien jaar geleden voorgeschoteld, toen ik als punker/alternatieveling Demon Box nogal waardeerde, dan had ik je in je gezicht uitgelachen. Maar smaken ontwikkelen zich. Net als deze band, die te eigenwijs is om voort te borduren op behaalde successen. Ik ben benieuwd waar ze hierna mee komen.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->