nummer van 23/06/2012 door

‘Can’t take my eyes off you’ van Frankie Valli

Eerst nog een mooie bruiloft

Deer hunter bar scene

Een scene uit de film The Deerhunter: Aan de vooravond van een bruiloft gaan zes jongens, vrienden voor het leven, hangen in hun stamkroeg. Biljarten, drinken, nadenken. Ze zijn samen, ontspannen als altijd, maar er hangen op dit precieze moment een miljoen dingen in de lucht: een huwelijk, een oorlog, de dood misschien wel. De ene helft gaat weg (Vietnam), de andere blijft, zonder te weten wie er terug zal keren. Iedereen zit in zijn eigen wereld, totdat er een nummer op de jukebox aangaat en er een paar bekende trompetnoten beginnen te spelen.

‘Can’t take my eyes off you’ werd in 1967 geschreven door Bob Crewe en Bob Gaudio. De man achter de trompetten, de xylofoon en het fanfare-achtige moment voordat een van de meest extatische, vrouwlievende refreinen allertijden begint, is Artie Schroek. Dankzij Crewe, Gaudio en Schroek kreeg zanger Franki Valli met de singel meteen zijn eerste nummer 1 hit en hij maakte het met zijn enthousiasme tot een van de meest iconische nummers van onze tijd  [1] NASA gebruikte het tijdens de STS-126 Space Shuttle missies als wake up call om astronaut Christopher Ferguson, ergens in de sterren, de dag goed te laten beginnen. Er is geen twijfel over mogelijk dat Franki Valli met ‘Can’t take my eyes off you’ elke dag -waar dan ook- goed laten beginnen.

Het liedje is een ontelbaar aantal keren gecoverd en in veel verschillende gedaanten in films en series terecht gekomen, maar vond nooit meer zo’n centrale plek in een narratief als in de bekende The Deerhunter-barscene. Terwijl de zes vrienden allemaal tussen dromerigheid, dronkenschap, opwinding en stress in zitten, zorgen de geruststellende noten voor een beetje ontspanning. Ze gaan dansen. Ze gaan zingen. Zonder dat er gepraat hoeft te worden, is het duidelijk dat iets sterks ze verbindt – zeker in deze emotioneel heftige tijden. Franki Valli helpt ze even te vergeten dat er een zwaar afscheid aan zit te komen en dat er vooral eerst een hele mooie bruiloft gevierd moet worden. Op het mooie bruidspaar!

 

  1. [1] In 1975 kwam zijn tweede hitsingel, weer over zijn ogen, ‘My eyes adored you’.

Tags: , , ,

-->