nummer van 21/06/2012 door

‘Pledging My Love’ van Percy Sledge

Het is feest bij Nummer Van De Dag

Weinig dingen zijn zo mooi als twee geliefden die ten overstaan van familie en vrienden elkaar hun eeuwige trouw beloven. Twee geliefden, die elkaar door en door kennen en die hun verwachtingen naar elkaar toe duidelijk hebben gemaakt. Die berusten in elkaars mindere kanten en die zelfs mooi zijn gaan vinden, en die hun naasten de kans geven om samen een dag lang hun liefde te vieren.

Vandaag is zo’n speciale dag. Arja en Gijs, de drijvende krachten achter deze weblog, geven elkaar deze middag het jawoord! Het is feest, de hele dag, en hopelijk totdat de zon allang weer is gezakt.

Trouwkaart

Het is natuurlijk geen geheim dat bij beiden muziek een ontzettend belangrijke plek inneemt in hun leven. Een deel van hun bruiloft staat dan ook in het teken van hun liefde voor goede liedjes.

Dat begon al met de uitnodiging voor het trouwfeest. Die kwam in een prachtig vormgegeven vierkante en bruingroene hoes. Voor de vinylliefhebbers was de referentie onmiddellijk duidelijk: het formaat was die van de overbekende 7”, zoals velen met mij er honderden in de kast hebben staan in verstevigde schoenendozen.

Pas toen ik het hoesje openmaakte en er in keek, kwam ik er achter dat er ook daadwerkelijk een single in zat. Een ouwe van Atlantic. Later hoorde ik van anderen wat hun speciale verrassing was. ‘I Was Made For Loving You’ van Kiss bijvoorbeeld, of ‘Good Year For The Roses’ van Elvis Costello & The Attractions en ‘Shoora! Shoora!’ van Betty Wright. Wat een leuk werk moet dat geweest zijn om toepasselijke singles op de kop tikken voor al die uitnodigingen die verstuurd werden.

Een pleidooi voor de liefde

Bij mij zat er een single in van Percy Sledge met op de A-kant ‘My Special Prayer’. Mooi liedje, daar niet van. Maar de B-kant is het liefdesliedje bij uitstek. Geschreven door de songwriters Ferdinand Washington en Don Robey en uitgebracht in 1954. Rythm and blues-zanger Johnny Ace maakte het nummer een jaar later met zijn versie groot. Daarna werd het nog talloze keren gecoverd door onder anderen Marvin Gaye en Diana Ross, Emmylou Harris, Elvis Presley en Solomon Burke. En dus door Percy Sledge. Op de van hem zo bekende wijze zingt hij trillend en vol passie zijn pleidooi voor de vrouw van wie hij houdt. De vrouw wiens geluk zijn levensdoel is, de vrouw die hij nooit meer wil verlaten. ‘Pledging My Love’ heet het nummer. De titel zegt genoeg.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->