nummer van 19/06/2012 door

‘Dayglo Reflection (feat. Lana Del Rey)’ van Bobby Womack

De dapperste man in het universum blikt terug

Bobby Womack – Dayglo Reflection (feat. Lana Del Rey)

“As a singer grows older, his conception grows a little deeper because he lives life and he understands what he’s trying to say a little more.” Tot ons spreekt Sam Cooke. Zijn woorden hielden ongetwijfeld een kern van waarheid in zich, maar zijn oh zo relatief. Cooke was tweeëndertig toen hij deze uitspraak deed. Ik ben nu zelf een jaartje ouder. Op mijn leeftijd stierf de legendarische soulzanger nadat hij door een hotelmanager werd neergeschoten.

Sam Cooke was een mentor voor Bobby Womack en ondanks het feit dat Cooke niet vies was van drank en drugs, mag het een wonder heten dat zijn pupil hem al maar liefst achtendertig jaar overleefd heeft. Bobby Womack heeft op zijn zachts gezegd een turbulent leven achter de rug. Hij ontsnapte ternauwernood aan de dood toen de weduwe van Sam Cooke op hem schoot toen ze Womack met Sams dochter in bed betrapte. Hij heeft een lange geschiedenis van verslavingen en recentelijk overleefde hij darm- en prostaatkanker. Bobby Womack heeft zijn leven zeker geleefd en weet ongetwijfeld waarover hij het heeft. Cooke’s woorden zijn daarom misschien wel meer van toepassing op zijn vroegere pupil dan op zijn eigen korte leven.

Womack is nu achtenzestig en heeft veel tijdgenoten overleefd. Veel genres ook. Bobby Womack heeft zoete soul gespeeld, was uitmuntend tijdens de hoogtijdagen van de funk – denk maar aan Across 110th Street – en maakte ook disco- en popplaten. Toch is het alweer een tijd geleden dat Womack een nieuwe plaat maakte. Zijn laatste werk stamt alweer uit 2000 en was een kerstplaat. Oh joy. Nu krijgt hij, in tegenstelling tot zoveel generatiegenoten die ons veel te vroeg verlieten, de kans om weer het beste van zichzelf te tonen. Gelukkige oude gloriën die ook zo’n kans hebben gekregen, hebben we nog wel gezien de afgelopen jaren: Johnny Cash en Gil Scott-Heron bijvoorbeeld. Dankzij Damon Albarn kunnen we nu Bobby Womack aan dat lijstje toevoegen. De twee maakten met The Bravest Man In The Universe een minimalistische eletronicaplaat die Womack de ruimte geeft om zichzelf te zijn. Een man met een fantastische stem die geleefd heeft en weet waarover hij het heeft. Een man die dankbaar is dat hij berouw kan tonen en het verder kan vertellen.

Tags: , , , , , , , , ,

-->