nummer van 15/06/2012 door

‘I’ll Take You There’ van The Staple Singers

Ode aan de meest sexy gospelvrouw

Staple Singers 1973

Aankomende donderdag zal ik trouwen met een vast redactielid op dit blog. Hint: het is niet Johan. Aangezien de gehele komende week in het teken zal staan van donderdag, zal dit mijn laatste artikel als vrijgezel zijn.

rrrrrrrr

En dus grijp ik, op de valreep, de kans om een ode te brengen. Een ode aan een vrouw die ik stiekem verschrikkelijk sexy vind, maar niet sexy mag vinden. In de eerste plaats natuurlijk omdat ik verloofd ben, maar in de tweede plaats omdat het begeren van Mavis Staples voelt als een hoofdzonde. Het is zo’n vrome gospelvrouw. Ooit wel een mooie gospelvrouw, maar vooral heel erg vroom. Ik voel me dan ook een beetje als de puber die opgewonden raakt van de grote, witte onderbroek die in de achtertuin van de buurvrouw van 56 aan de waslijn hangt. Het klopt niet en het mag ook vooral niet. Toch maakt Mavis me het in ‘I’ll Take You There’ wel heel moeilijk, door al die kreuntjes die ze na iedere zin ten gehore brengt. Luister zelf nu eens naar bovenstaande video, en vertel me dat je je gezicht in de plooi kunt houden bij de ohh ohh op 0:37, de uhh ahh op 0:45, de ohh uh uh uh op 1:03 of de onverstaanbare kreetjes onder het gehups op 1:47.

Spinnend katje

Ik kan mijn enthousiasme over zaken die mijn hart in deze mate sneller doen kloppen slechts zelden verbergen. Een ander voorbeeld. Ieder jaar ga ik op vakantie naar Ohrid, Macedonië. Van alle lokale mannenkappers is армани (spreek uit als Armani. Inderdaad, Armani. Schaamteloos.) de beste. Voor slechts 4 euro knipt hij niet alleen mijn haar, maar trimt hij mijn baard, smeert hij mijn gezicht in met aftershave, kneedt hij mijn voorhoofd, kriebelt hij kort in mijn nek en masseert hij mijn rug. Dit is heel normaal in Macedonië – en in de gehele Balkan – en wanneer ik op zo’n moment stiekem loer naar de stoelen links en rechts van mij, kijken de gedrongen Macedoniërs die dezelfde vorstelijke behandeling krijgen altijd even macho strak vooruit in de spiegel. Licht chagrijnig zelfs. Ik niet. Met een niet te onderdrukken grijns sluit ik mijn ogen, strek ik mijn nek, en begin ik te spinnen als een katje. Druk op de juiste knoppen en de was die in je handen ontstaat valt door geen mens te ontkennen. Maar goed, genoeg gênante bekentenissen. Terug naar Mavis. Die staat nota bene naast haar vader te zingen, en die kreuntjes zijn voor God bedoeld en niet voor mij, maar ik kan er nu eenmaal niets aan doen dat ik haar de meest sexy gospelvrouw allertijden vind.

Mavis nu. Minder rrrrrrr

Tussen haar lippen

Over Pops gesproken: gezien mijn Freudiaanse interpretatie van deze uitvoering is het daddy daddy daddy-gefluister op 2:04 wel vrij dubieus. Niet te lang bij stilstaan. En al zeker niet vergelijken met deze bizarre clip van Serge en Charlotte Gainsbourg, die in de jaren 80 schijnbaar probeerden aan te tonen dat incest best heel gezellig kan zijn. Bwleh, zoals ik al zei: niet te lang bij stilstaan. Beleef liever met mij het avontuur dat de diepe stem van Mavis Staples heet, nu het nog een weekje kan. Samen wurmen we ons tussen haar lippen, over haar tong, langs de huig, door het keelgat, springen we vol overtuiging en plonzen in die warme klankkast. Laat je onderdompelen en geef je over. I’ll take you there.

Tags: , , , , ,

-->