nummer van 08/06/2012 door

‘De Koning van de Kluts’ van Meindert Talma & De Rode Kaarten

De mooiste voetbalbijnaam van allemaal

Meindert Talma & de Rode Kaarten – Koning van de Kluts (André Hoekstra)

Voormalig aanvallend middenvelder André Hoekstra zal bij Feyenoord altijd herinnerd blijven als de koning van de kluts, een bijnaam die hij kreeg van sportjournalist Harry Vermeegen. Het verhaal gaat dat hij deze verdiende dankzij zijn grote hoeveelheid rommelige goals, die hij voornamelijk aan Johan Cruijff te danken had. Hoekstra:

Kijk, ik was een speler die niet zozeer betrokken was bij het spel, maar iemand die het moest hebben van zijn gevoel voor diepte. Ik stond niet aan het begin van de aanval, ik was het eindpunt. (…) Dan heb je natuurlijk wel medespelers nodig die dat zien en vervolgens ook een pass kunnen geven. In het jaar met Cruijff lukte dat keer op keer. Daarom scoorde ik zo vaak. De bal kwam altijd perfect aan, ik hoefde het alleen maar af te maken.

Als je zo vaak scoort doordat je ‘toevallig’ op de juiste plek staat en een fijne voorzet krijgt, dan kan ik mij voorstellen dat er een hoop rommel tussen zit. Hoekstra beweert zelf dat zijn bijnaam louter te maken heeft met het feit dat hij veel scoorde, en dat het niet zozeer verwijst naar de schoonheid van die doelpunten, maar in mijn woordenboek vind ik geen definitie van kluts die die theorie ondersteunt. Het maakt niet uit, het is een schitterende alias en daar laten wij het bij. Feit is wel dat het duo Cruijff/Hoekstra Feyenoord in het seizoen van ’83/’84 naar twee eretitels schopte; de ploeg won zowel de Eredivisie als de KNVB Beker. Een doorn in het oog van aartsrivaal Ajax, dat Cruijff na een ruzie aan het begin van dat seizoen had moeten zien vertrekken naar Rotterdam.

De koning zelve

Het ging Hoekstra eventjes voor de wind; dankzij de resultaten die hij bij Feyenoord haalde werd hij uitgenodigd om uit te komen voor het Nederlands elftal in een oefenwedstrijd tegen Denemarken. Hij kon zijn geluk niet op. Drie jaar eerder speelde hij nog bij amateurclub De Zwervers en nu was hij er een van Oranje. Hij maakte zelfs een van zijn befaamde rommelgoals in de wedstrijd die uiteindelijk met 5-0 zou eindigen. Helaas kwalificeerde Nederland zich niet voor het EK, verliet Cruijff Feyenoord weer even snel als hij gekomen was, en zou Hoekstra steeds minder gaan opvallen als topscorer. Hij werd nooit meer gevraagd voor een interland en buiten de Kuip hoor je zijn naam tegenwoordig nauwelijks.

Eenmaal Oranje

Hoe ik, wiens voetbalinteresse zo’n beetje ophield nadat de D’tjes van SDOUC Ulft hem niet goed genoeg vonden, wiens favoriete voetbalclub “Oranje” heet, wiens meest geraadpleegde teletekstpagina altijd 101 in plaats van 601 was, dit allemaal weet? Zelfs VVV-voetballer Yanic Wildschut weet niet van de koning van de kluts, want hij denkt zélf aanspraak te kunnen maken op de mooiste voetbalbijnaam van allemaal (zie dit). Gewapend met een klein oranje boekje waag ik mij vanaf nu aan voetbaltrivia. Het verhaal van André Hoekstra en vele andere eeuwige Nederlands elftal-debutanten is geweldig uiteengezet in het 160 pagina’s tellende Eenmaal Oranje van Remko den Boef en Karel Smouter (ooit al gastblogger hier). Het is een voetbalboek, maar tegelijk zo veel meer dan dat. Van de meer dan tweehonderd spelers die slechts eenmaal voor Oranje uitkwamen interviewden zij er 22 over hun dromen, teleurstellingen en gemiste kansen. Zelfs de leek zal deze reeks anekdotes zonder twijfel onderhoudend en bij vlagen zelfs ontroerend vinden. En je steekt er nog eens wat van op. Wie wist bijvoorbeeld dat grote namen binnen het huidige voetballandschap, Bert van Marwijk en Fred Rutten, slechts één keer het oranje shirt droegen? Jij niet hè? Ik dus ook niet.

Soundtrack

Om de bijzondere verhalen van de eeuwige debutanten muzikaal kracht bij te zetten werd Meindert Talma en zijn voor de gelegenheid tot De Rode Kaarten omgedoopte band gevraagd een soundtrack-album te maken. Talma! De zo gewoon gebleven Surhuisterveener die midden jaren 90 in één klap een lokale held werd in Groningen, nadat zijn vrienden speciaal voor zijn 27e verjaardag enkele van zijn thuisopnamen op plaat hadden gezet. Wie anders gedijt beter bij een oerhollands onderwerp als dit? ‘De Koning van de Kluts’, de eerste single van het album, bewijst dat een voetballied in handen van de juiste persoon helemaal niet hoeft te klinken als de tweehonderdste pappige volkszanger die in een stinkende kroeg in de Jordaan al zwetend, zuipend en vooral inhakend heel krampachtig de jaren 60 probeert te laten herleven.

Nee, Eenmaal Oranje is in boekvorm maar ook als album bijzonder geslaagd en komt net op tijd om de gekte rondom het Europees Kampioenschap net nog even iets gekker te maken. Wil je de optimale ervaring? Ga dan morgen naar de Paradiso in Amsterdam, waar de schrijvers hun boek zullen presenteren. Bovendien brengen Talma en de Rode Kaarten de soundtrack integraal ten gehore, en alsof dit alles nog niet genoeg is, wordt het feest afgesloten met Nederland-Denemarken op een groot scherm. Weer 5-0?

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->