nummer van 06/06/2012 door

‘Who’s loving you’ door Terence Trent D’Arby

Het lijkt zo makkelijk

Sananda Maitreya – Who's Loving You Live 1987

Dat je als vanzelf de radio aanzet om de stilte tijdens het koken van een eenmanspot te bestrijden. Dat je na een tijdje merkt dat je al meer dan een minuut het nummer dat uit de speakers schalt aan het meezingen bent. Dat wanneer je je aandacht een moment lang richt op de geluidsgolven die zo ongelooflijk herkenbaar je woonkamer inzingen, achtereenvolgend denkt: waar ken ik dit van? En waarom zing ik het woord voor woord mee? Waar luíster ik in godsnaam naar? Grote kans dat het Terence Trent D’Arby is.

Met andere woorden

Top 40-hits als ‘Wishing Well’ en ‘Dance Little Sister’ klinken weliswaar bekend; weinig mensen van mijn generatie zullen Terence’ debuutalbum Introducing the Hardline According to Terence Trent D’Arby (1987), dat wereldwijd na drie dagen één miljoen keer over de toonbank is gegaan, in hun platenkast hebben staan. Terence Trent D’Arby is voor R&B-liefhebbers van mijn leeftijd als het concert dat je miste omdat je een lullige week nadat de kaartjes uitverkocht raakten instant fan werd van de artiest die zou optreden. Net te jong was ik dus, om het succes van D’Arby’s debuut mee te maken.

Strak zwart jurkje

Achteraf helemaal niet erg, aangezien ik een paar jaar later dankzij mijn favoriete nineties girlgroup En Vogue alsnog zijn kant opgestuurd werd. En Vogue’s eerste hitsingle ‘Hold On’ (1990) was niet alleen een answer song op de originele, door Smokey Robinson geschreven versie van ‘Who’s Loving You’ uit 1960 – de a capella cover van het nummer werd als intro aan het liedje toegevoegd. Een kleine stap voor de popgeschiedenis, een grote stap voor mijn muzikale ontwikkeling; ‘Hold On’ deed me destijds beseffen dat ik best een aardig deuntje kon zingen. Ofwel, de funky zangeressen van En Vogue in de veiligheid van mijn eigen slaapkamertje na kon doen. En zo schalde ik al op jonge leeftijd, gehuld in een strak zwart jurkje mét col, mee met woorden waaraan ik nog geen betekenis kon ontlenen:

When I had you (had you)
I treated you bad and wrong my dear
And since, since you went away
Don’t you know I sit around
With my head hanging down
And I wonder who’s loving you? 

En Vogue – Hold On Official Release (High Definition 1080p)

Michael Jackson was nog een stuk jonger toen hij het nummer met The Jackson 5 uitbracht in 1969. Zijn elfjarige gouden keeltje maakt het ongetwijfeld tot de meest populaire en herkenbare vertolking, die bovendien model stond voor alle toekomstige versies (en audities bij talentenjachten).

https://youtube.com/devicesupport

Terug naar Terence

Ook de versies van The Temptations, Brenda & the Tabulations en The Supremes (hoe anders klonk een jonge Diana!) zijn de moeite van het luisteren waard, maar ik word toch pas echt weggeblazen als Terence’ ietwat hese stem de ruimte vult. Alleen al van zijn Louis Primaeske improvisatie vanaf 4:14 krijg ik kippenvel. Zijn live-uitvoering straalt, in tegenstelling tot vele ballads uit die tijd, een zekere wanhoop en urgentie uit, waar je als amateurzangeres alleen maar met bewondering naar kan kijken.

Zangers als D’Arby, sinds 2001 Sananda Maitreya geheten, laten je denken dat het makkelijk is wat ze doen  – een ad lib hier, een ad lib daar, en dat het om het verhaal dat ze willen vertellen draait, niet om de stemacrobatiek die als vanzelfsprekend gebezigd wordt. Maar louter zingen doet onze smooth brother niet. Afgezien van ‘Who’s Loving You’ is Terence een muzikaal multitalent die al zijn nummers zelf schrijft, produceert én inspeelt. Mensen, laten we Terence Trent D’Arby alsjeblieft nooit vergeten.

Tags: , , , , , ,

-->