nummer van 26/05/2012 door

‘You’re gonna miss me’ van 13th Floor Elevators

Helderheid in wazige tijden

https://youtube.com/devicesupport

Toen elektrische jugspeler Tommy Hall in 1965 het idee kreeg een band te starten, had hij een heel specifiek idee van het soort band dat het moest zijn: een LSD-band. Hij vroeg de achttienjarige Roky Erickson als zanger en samen met nog twee anderen noemden ze zichzelf de 13th Floor Elevators. Hun eerste plaat, The Psychedelic Sound of the 13th Floor Elevators, leverde meteen een monsterhit op met de singel ‘You’re gonna miss me’ waarmee ze veel en lang toerden door Texas. Geen enkel optreden was drugsloos. Het duurde niet lang voordat Erickson zijn grip op de werkelijkheid verloor.

Het is ironisch dat van alle hardcore chemische stoffen die de Elevators-bandleden tot zich namen, het marihuana was waar Erickson in 1969 voor werd aangehouden. Om zijn tien jaar lange celstraf te omzeilen, pleitte hij ontoerekeningsvatbaar (want mentaal instabiel) en kwam zo onder zijn celstraf uit. Wat hij nog niet wist, was dat wat hem te wachten stond minstens zo destructief zou zijn. Drie jaar lang zat Erickson vast in verschillende Texaanse gekkenhuizen (hij vluchtte meerdere keren) en kreeg heftige electroschokbehandelingen tussen zijn dieet van zware antidepressiva door. In 1972 mocht hij terug naar huis, maar in zijn hoofd was hij al heel ver weg.

De dertig jaar die daarna volgden zijn voor Erickson zelf niet zo scherp meer, maar voor de rest van de wereld een triest schouwspel van de zoveelste drugsverslaafde en verloren muzikant. Zo claimde Erickson in deze periode dat een marsman in zijn lichaam getreden was en dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde die hij vervolgens slim af probeerde te zijn door in zijn huis een dozijn televisies en radio’s permanent hard aan te laten staan. Er was niet veel hoop meer.

Dat Erickson niet in deze psychologische gevarenzone is blijven hangen, heeft hij te danken aan zijn jongere broer Sumner, die in 2001 de voogdij over Erickson kreeg en hem eindelijk de zorg gaf die hij nodig had om zijn leven als muzikant weer op te kunnen pakken. Dat is nu het geval: sinds 2005 maakt Erickson weer serieus muziek en in 2010 bracht hij voor het eerst in jaren weer nieuw materiaal uit (True Love Cast Out All Evil, met Okkervil River als begeleidingsband). Sumner volgt Erickson nog overal naartoe.

Met het nummer van vandaag gaan we terug naar de tijd waarin Erickson goed op weg was alle rust en helderheid uit zijn hoofd te bannen. En toch was daar opeens  ‘You’re gonna miss me’; een liedje gezongen vanuit het perspectief van iemand die zijn ogen in ieder geval ver genoeg open heeft om te zien dat een leven zonder zijn ex beter zal zijn.  Het is een wonder dat ‘You’re gonna miss me’ er zo helder uit gekomen is.

Gijs schreef eerder al over Roky Erickson en zijn nummer ‘Two headed dog’. Lees het hier.

 

Tags: , , ,

-->