nummer van 14/05/2012 door

‘Memphis Soul Stew’ van King Curtis

Uitgekookt recept voor succes

"Memphis Soul Stew" (live) King Curtis & The Kingpins

Elk nummer maakt gebruik van een formule, een vast patroon of een handig trucje. Vaak hoor je dezelfde dingen langskomen omdat deze succesvol bewezen is. Toch doen muzikanten graag wat mysterieus over het schrijven van een song. Om hun aura als bijzonder artiest intact te houden? Om anderen niet op ideeën te brengen? Om een mythe van “de magie van het moment” te creëeren? Ik weet het niet. King Curtis draaide er niet om heen. ‘Memphis Soul Stew’ is het receptenboek voor succes. “Dit is zo populair, dat iedereen wilt weten wat we er in doen,” zegt Curtis Ousley aan het begin van het nummer, terwijl de bas hem begeleidt.

Give me about a half a teacup of bass
Now I need a pound of fatback drums
Now give me 4 tablespoons of boiling Memphis guitars
This goin’ taste alright
Now just a little pinch of organ
Now give me a half a pint of horn
Place on the burner and bring to a boil

Koning saxofoon

Al snel bereikt de band van King Curtis het kookpunt en ontaardt ‘Memphis Soul Stew’ in een pittige instrumentale jam. Stevige soul food uit The Deep South, geserveerd door een Texaan en zijn saxofoon, het instrument waarmee King Curtis groot mee is geworden. Echt bekend is Ousley echter niet geworden. Misschien was hij daarvoor te weinig zanger/frontman/entertainer en teveel bandlid. Maar een groot muzikant en liedjesschrijver was hij zeker. Net zoals de orgelspeler Billy Preston (waar ik eerder al over schreef), leek King Curtis vaak op de juiste tijd en plek te zijn en kwam hij in contact met de juiste mensen. Oh ja, hij had natuurlijk ook ontzettend veel talent. Kijk maar eens naar zijn cv:

– Hij speelde de solo op ‘Ýakety Yak’ van The Coasters.
– The Kingpins, de vaste band van Aretha Franklin, werd geleid door Curtis.
– Met diezelfde band opende King Curtis voor The Beatles toen The Fab Four in 1965 in het New Yorkse Shea Stadium speelde.
– Hij produceerde platen samen met de legendarische Jerry Wrexler.
– Samen met The Rimshots nam hij de begintune voor Soul Train op.

King Curtis Ousley’s carrière was rijk gevuld, maar veel te kort. Zoals Gijs eerder al kort vermeldde, werd de saxofonist neergestoken door een junk. Twee verslaafden waren aan het gebruiken op de trap van het huis en werden door de heer des huizes aangesproken. De woordenwisseling laaide op en er onstond een gevecht waarin Ousley in de borst gestoken werd. Als laatste wanhoopsdaad ontfutselde hij het mes van de junk en diende hem ook een paar messteken toe. Curtis Ousley overleed een uur later in het ziekenhuis.[1] Gelukkig heeft hij ons wel het recept voor een fantastische funky ‘Memphis Soul Stew’ achter gelaten.

  1. [1]De junk werd naar hetzelfde hospitaal gebracht waar hij door de politie gearresteerd werd.

Tags: , , , , , ,

-->