nummer van 12/05/2012 door

‘Intergalactic’ van Beastie Boys

VMA’s 1999: de Adam Yauch speech

Het is Beastie Boys-weekAdam “MCA” Yauch overleed op 4 mei jongstleden na een lang gevecht tegen speekselklierkanker. Sinds het begin van nummervandedag waren onze redactieleden volkomen vrij in hun nummerkeuze, alles wat spontaan in hen opkwam en een artikel verdiende was toegestaan. Dat is deze week ook zo, zolang het maar van de Beastie Boys is.

Beastie Boys – Intergalactic

Ergens in de ruimte, met de snelheid van het licht, vliegt een robotvormig ruimteschip op de aarde af. In de controlekamer trekken drie gestoorde uitvinders hun haren uit hun hoofd omdat er in hun land van bestemming, Japan, een probleem lijkt te zijn. Reden? Onbekend. Japanse stedelingen beginnen voor hun leven te rennen als ze de robot met Godzilla-achtige proporties in hun hoofdstad zien landen. En dan, te midden van de hysterische menigte, drie ruimtehelden in Japans bouwvakkersuniform die in de stad afdalen om de buurt te verkennen terwijl hun robot annex moederschip een paar minuten pop & locket op een mad beat en daarna een gevecht aangaat met een octopusmonster en wint. Dit is ‘Intergalactic’.

‘Intergalactic’ was de eerste singel van het vijfde Beastie Boys album Hello Nasty (1998). Tussen samples van Russische componist Rimksy-Korsakov (de orkestratie aan het begin van het nummer) en een VOX-II vocoder in rapt het drietal dat ze “too sweet to be sour and too nice to be mean” zijn, terwijl de nieuwe musketier van de groep, Mix Master D, met zijn draaitafeltrucs zijn intrede maakt als vierde bandlid. Beastie Boys fans hadden vier jaar moeten wachten op de opvolger van de plaat Ill Communications, maar kregen met Hello Nasty (een albumtitel geïnspireerd op de telefoongroet van receptionist ‘Nasty Little Man’ van het New Yorkse Beastie Boys-kantoor) een album dat de moeite van het wachten waard was. In ieder geval in de ogen van de juryleden van de 1999 Grammy Awards, die zowel het album Hello Nasty als de singel ‘Intergalactic’ uitkozen als de beste in hun respectievelijke categorieën. Maar dat is nog niet alles: de clip van ‘Intergalactic’ mocht ook een moonman ophalen tijdens de MTV Video Music Awards ‘99. En van die gelegenheid maakte Adam Yauch goed gebruik.

Yauch pakte de paar minuten die hij op het podium van de VMA’s had om een speech te geven die het bedanken van mensen ver voorbij ging. In 1998 werden de Amerikaanse ambassades in Dar es Salaam (Tanzania) en Nairobi (Kenya) gebombardeerd en de Verenigde Staten kozen ervoor dit te beantwoorden met bommen naar het Midden-Oosten, waar zij hun tegenaanval tegen de Egyptische Islamitische Jihad richtten. Tegenover het grote MTV-publiek liet Yauch weten niet achter deze tegenaanval te staan. En daarmee liet hij zien dat hij de kans niet voorbij kon laten gaan datgene te uiten wat voor hem telde – noch als muzikant, noch als mens. Een mooi televisiemoment waarin Yauch meer van zichzelf liet zien dan wat hij in zijn Beastie Boys-rol op de oppervlakte hoefde te laten komen. Bekijk de video van zijn toespraak hieronder.

MCA's VMA Message

Tags: , , , ,

-->