nummer van 07/05/2012 door

‘Jimmy James’ van Beastie Boys

De schoenen, de muziek, de nalatenschap

Het is Beastie Boys-week. Adam “MCA” Yauch overleed op 4 mei jongstleden na een lang gevecht tegen speekselklierkanker. Sinds het begin van nummervandedag waren onze redactieleden volkomen vrij in hun nummerkeuze, alles wat spontaan in hen opkwam en een artikel verdiende was toegestaan. Dat is deze week ook zo, zolang het maar van de Beastie Boys is.

Waren het de Puma sneakers of was het de cd? Ik weet het niet goed meer. In ieder geval showde mijn neef zijn nieuwe aanwinst aan me en vertelde hoe ze gelieerd waren. “Die Beastie Boys, die zijn echt megagoed en de schoenen die ze aanhebben zijn echt kei cool.” De dertienjarige Kris wist het wel, als hij iemand wilde zijn, dan moest hij die kicks rocken en die cd (toen nog een cool medium) door de stereo van zijn ouders kunnen laten knallen. En zo geschiedde. Ik besef me nu pas dat dit het begin geweest moet zijn van wat nu mijn liefde voor sneakers is. Ik basketbalde nog niet, dus van interesse in Jordans was nog geen sprake. De Beasties waren voor Puma ongetwijfeld wat Run DMC voor Adidas was: een behoorlijke boost in de verkoopcijfers. Dit gezegd zijnde, die klassieke Pumas zag je de laatste tijd al terugkomen. Het zou me niet verbazen als de dood van MCA voor een sterkere heropleving zorgt.

Check Your Head was ook mijn kennismaking met hiphop. Ik was een alternatieveling. Metallica, Iron Maiden, Sisters Of Mercy, Suicidal Tendencies… Beastie Boys was wel wat anders, maar de plaat had genoeg edge om me aan te spreken. Dat er een paar punknummers zoals ‘Time For Living’ op stonden hielp natuurlijk. Ik ben nooit een voltijds hip hop head geweest, maar tot op de dag van vandaag fascineert het me. Misschien wel omdat het een eclectisch genre kan zijn. ‘Jimmy James’, de opener van Check Your Head, is daar een voorbeeld van.

Het nummer, dat van de hand van de vrijdag overleden Adam Yauch kwam, is een eerbetoon aan Jimi Hendrix. Een rapode aan dé rockgitarist. Je hoort in het begin van het nummer de intro van ‘Foxy Lady’ opkomen, vakkundig gecut door MCA. Hendrixfans horen misschien ook nog wel ‘Third Stone From The Sun’, ‘Happy Birthday’, ‘EXP’, ‘Are You Experienced?’, ‘Voodoo Child (Slight Return)’ en ‘Still Raining, Still Dreaming’ voorbij komen. Dat kan dan wel enkel in de videoclip of op de ‘Jimmy James’ ep. De single kwam voor de plaat uit, de video erna. De singleversie is een instrumentaal nummer, in tegenstelling tot het nummer dat je op de plaat hoort. Deze eerste versie staat bekend als de ‘original original version’. Nadat de ep uitkwam, bleek dat de familie van Hendrix geen toestemming had gegeven om de fragmenten te gebruiken. Daarom hoor je op de lp-versie van het nummer samples die op het origineel van Hendrix lijken.[1] Na de release van de plaat kwamen beide partijen wel tot een akkoord en werd de ‘original original version’, maar nu met tekst, gebruikt voor de videoclip.

Ik was dertien toen MCA, Mike D en Kid Adrock me kennis lieten maken met coole kicks en hip hop. Ik ben nu drieëndertig en drie dagen geleden stierf Adam Yauch op zevenenveertigjarige leeftijd. Ik besef me dat niet alles eeuwig is. Maar gelukkig zijn stijl en goede muziek dat wel.

  1. [1]Gek genoeg mochten de Beasties wel ‘Foxy Lady’ en ‘Happy Birthday’ gebruiken op deze versie.

Tags: , , , , , , ,

-->