nummer van 05/05/2012 door

‘Time was’ van Canned heat

What’s your poison?

https://youtube.com/devicesupport

Wat is Sterno? Sterno is een brandstof gemaakt van gedenaturaliseerde alcohol in geleivorm, verpakt in een klein blikje, gemaakt om dingen mee op te warmen.[1] De ethanol/methanolmix werd rond 1900 bedacht door het bedrijf S. Sternau & Co, een fabrikant van chafing dishes en soortgelijk buffetgerei. Het was een simpel en briljant idee: je plaatste een blik Sterno onder een plaat die je verwarmd wilde hebben, stak het met een lucifer rechtstreeks in zijn blik aan (“No wires, no tubes, cannot spill!”) en je kreeg een heldere blauw-witte vlam die je platen verwarmde en op temperatuur hield. Ideaal.

Bestaan er ook andere manieren om Sterno te gebruiken? Ja. Zeef het door een snee brood (na de korst er netjes afgesneden te hebben) of een wattenschijfje (om iets van de methanoltroep achter te houden) en drink het zelf op. Maar alleen als je echt helemaal niks meer geeft om je lichaam of geest. Sterno had alle potentie een kuis product te worden dat uitsluitend thuishoorde in de huishoudens van zichzelf respecterende huisvrouwen, maar was eigenlijk pas echt een gat in de markt voor de dronkelappen die niet (meer) op een gewone manier aan alcohol konden komen. Een blik Sterno kostte niks, en het is niet moeilijk voor te stellen dat een kleine hoeveelheid genoeg was om een gewenst effect te bereiken: totale bedwelming. Sterno was voor de armen, maar ze betaalden vaak met hun leven. Of hun lever.

In de jaren ’20 en ’30 kochten Amerikaanse mariniers Aqua velva (een Sterno equivalent) dat bedoeld was voor hun schepen, waar alcohol officieel verboden was. Ze zeefden de Aqua valva en dronken het puur. Vergeet niet dat de methanol expres in de gelei gemengd was om het zo giftig en ondrinkbaar mogelijk te maken. Echte levensgenieters opteerden voor een ‘Canned heat’ (ook wel ‘Squeeze’ of ‘Pink lady’): een soort primitief mixdrankje waarin Sterno gemengd werd met vruchtensap, om het makkelijker naar binnen te laten glijden. Het was een van de weinige dingen die je kon vinden in de Amerikaanse daklozenkampen tijdens de Grote Depressie. Sterno gezeefd door een theedoek of sok, aangelengd met sinaasappelsap. Cocktailparty.

Het eerste gedocumenteerde gebruik van Sterno in zijn ‘Canned heat’-variant komt van blueszanger Tommy Johnson en het nummer ‘Canned heat blues’ dat hij in 1928 opnam.[2] “Canned heat, mama, sure, Lord, killing me.” Zijn voorspelling kwam uit: Johnson stierf op 1 november 1956 na het drinken van het zoveelste glaasje. Negen jaar later richtten Bob Hite en Alan Wilson een bluesrock band op ter ere van Johnson. Wat hun bandnaam zou zijn was duidelijk.

https://youtube.com/devicesupport

  1. [1]Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Sterno
  2. [2]Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Tommy_Johnson_(blues_musician)

Tags: , , ,

-->