nummer van 28/04/2012 door

‘How can you mend a broken heart’ van de Bee Gees

Voordat er disco was, was er Robin

Bee Gees- How Can You Mend A Broken Heart

Het zijn de jaren 70, Barry Gibb loopt als een soort Jezus op een vreemde, verlaten locatie en zingt met zijn bekende kopstem over één van de bekendste gitaarloopjes dat hij al disco-end in leven blijft. (Of, de toffere versie: John Travolta’s funky rode schoenen die op de maat van ‘Stayin’ Alive’ op de camera af lopen in de beginscène van de film Saterday night fever). Dat zijn de Bee Gees. ‘Stayin’ alive’. De helden van de disco. Maar voordat de Saterday night fever soundtrack in 1977 uitkwam, waren er al veertien albums van de Bee Gees uitgebracht. Wat?

De eerste Bee Gees plaat kwam in 1965 uit, met veertien rock’n roll nummers geschreven door oudste broer Barry, die toen nog maar negentien was. Zijn twee jongere tweelingbroertjes, Robin en Maurice, waren zestien. Hier nam Barry duidelijk nog de leiding. Foto’s uit die tijd verklappen dat Barry de Elvis van de groep was en Robin en Maurice twee pubers die soms óók op de foto mochten. Maar een paar jaar later zou het Robin zijn die het Bee Gees-geluid zou maken. Of dat de reden is dat de broers elkaar een paar jaar niet wilden zien… wie weet. Daar gaat het vandaag niet om. Het gaat vandaag om Robin.

In 1971 brachten de Bee Gees Trafalgar uit, een plaat  vol kalme jaren ’70 ballads. En hier is Robin Gibb the man of the hour. De plaat opent met ‘How can you mend a broken heart’, meteen het mooiste liedje van het album. Robin zingt de eerste paar zinnen van het eerste couplet solo en zijn stem neemt in een klap de hele ruimte over: geknepen, scherp, met zijn supertrage vibrato. Vol imperfecties die zijn zang zoveel expressiviteit geven dat ieder woord een ongelooflijke lading krijgt.

I can think of younger days
When living for my life
Was everything a man could want to do

Dit heeft niks te maken met de zachte falsettostem van zijn oudere broer Barry. Niet dat Barry geen mooie dingen doet op dit nummer; het is net een engel als hij het woordje “how” op 0:42 en 2:12 uitrekt, vlak voordat het refrein start.[1] Maar het liedje bovenaan dit stuk en de rest van de plaat Trafalgar laten horen dat Robin een kracht in zijn stem kon – of durfde – te uiten die zijn broers te boven ging. ‘Mooi’, in de klassieke zin,  is misschien niet het woord voor de kreten die Robin uitslaat in ‘Lion in winter’, maar ‘geniaal’ komt wel in de buurt.[2]

Naast Robin, de zalvende Gibb-samenzang (prachtige lalala-koortjes op 3:09, inclusief bijna valse noot!) en de romantische violen is ‘How can you mend a broken heart’ ook qua tekst hartverscheurend mooi. Drie volwassen mannen die verrast worden door de pijn van een gebroken hart en hun verdriet uiten in retorische vragen vol ironie. Na de release van de single stonden artiesten in de rij het nummer te coveren. In 1972 ging niemand minder dan reverend Al Green ervoor en van zijn versie moet gezegd worden dat het veel en veel meer is dan alleen een goede cover van een liedje dat van zichzelf al goud is. Wedden dat je hart even ophoudt met kloppen als op 1:22 de violen langzaam het nummer in glijden en Al Green zich afvraagt hoe hij zijn hart weer aan elkaar kan lijmen.

Al green-How Can You Mend A Broken Heart.wmv

  1. [1]En zijn zang in het nummer ‘The greatest man in the world’ heeft niet eens uitleg nodig.
  2. [2]Voor wie beetje bij beetje verliefd aan het worden is op Robins stem: luister naar dit nummer, vanaf 2:42…

Tags: , , , ,

-->