nummer van 23/04/2012 door

‘Blowing Up My Mind’ van The Exciters

Beste tekst ooit

The Exciters-Blowing Up My Mind

Ok, het is voor discussie vatbaar. Misschien is het overdreven en sowieso uiterst subjectief, maar ik vind echt dat het de tekst is die dit nummer naar een hoger niveau tilt. Wanhoop wordt zelden zo plastisch omschreven als in deze northern soulhit van The Exciters.

Snelle northern soulnummers zorgden voor de nodige acrobatie op de dansvloer

Even tussendoor, northern soul, dat is dus niet de tegenhanger van Southern soul. Bij de zuidelijke variant wordt er echt verwezen naar de soul die in het diepe zuiden van de V.S. gespeeld en gezongen werd. Het geluid van labels als Stax en Goldwax, van artiesten als Otis Redding, James Carr en Al Green. Bij northern soul zou je dan logischerwijze denken aan het geluid van Motown, de platenmaatschappij uit Detroit. En hoewel hier een kern van waarheid in zit, is de geografische ligging van Motor City niet de reden waarom men northern soul northern soul noemt. De term is een marketingtruc van een Londonse platenverkoper uit de jaren zeventig. Hij merkte dat Engelse voetbalfans die afzakten naar de hoofdstad om hun team te zien, naar zijn zaak kwamen om oudere soulsingles te kopen. De nieuwe sound boeide de noorderlingen niet. Northeners hielden van uptempo soul en het Motowngeluid, northern soul dus.

Toch zijn de Motownartiesten niet de grote helden van de northern soulfans. Nee, die hielden van minder bekende artiesten wiens singletjes vaak uitkwamen bij obscure labeltjes zoals Okeh, Amy of Shout. Frank Wilson, Darrel Banks, Bobbi Lynn, Reggie Garner… het zijn niet de namen die je in de Top2000 zult tegenkomen, maar elke fan van northern soul kent hun hits. The Exciters is ook zo’n grootheid in het genre. Bekend werden ze met ‘Tell Him’, een nummer van de hand van Leiber & Stoller en Manfred Mann werd bekend met hun nummer ‘Do Wah Diddy’. Maar Northen soulgrootheden werd The Exciters met ‘Blowing Up My Mind’, een stamper met een vette groove, kort en krachtig. Typisch northern soul. En de beste tekst ooit. Een paar voorbeelden:

It’s like a mountain climber took a ton of lead
and dropped it from the highest peak right on top of my head
It’s like placing a canon underneath my chin
and then declaring war on me.
Just how can I win?
It’s like sitting in an oven after turning on the gas
and then lighting up a cigarette.
Now how can I last?
It’s almost like eating beans by the pound,
than wrapping up in adhesive tape from the waste down.
It’s blowing up my mind.

Behoorlijk over the top, dat wel, maar het doet deze knaller alleen maar recht aan.

Tags: , , , , , , ,

-->