nummer van 16/04/2012 door

‘Fitta Happier’ van Quakers

Een goede reden voor Portisheadfans om te moeten wachten

Quakers – Fitta Happier (Official Video)

Fans van Portishead zitten al vier jaar te wachten op een opvolger voor Third. Nu ben ik niet echt bekend met de band uit Bristol. Verder dan de singles van hun debuut Dummy reikt mijn kennis niet. Een blik op hun Wikipediapagina maakt snel duidelijk dat je als fan van Portishead geduldig moet zijn. Drie albums sinds 1994, een periode van tien jaar zonder optredens, eind 2009 een gerucht dat een jaar later een nieuw album zou komen, eind vorig jaar het nieuws van Geoff Barrow dat hij in januari zou beginnen aan zijn deel van het nieuwe album! Onmiddellijk gevolgd door de cynische opmerking: “Dus het zou zo nog maar tien jaar kunnen duren voor het album uit komt.” Geduld Portisheadfans. Geduld.

Tijdrovend project

Het lijkt er dus op de geruchten uit 2009 niet geheel ongegrond waren. Portishead was wel degelijk met een nieuw album bezig. Alleen had Barrow nog andere plannen. Pas in 2012 zou hij tijd hebben en die tijd is gekomen. Want tot voor kort was de muzikant druk bezet met Quakers, zijn ambitieuze hiphopproject. Vorige week kwam het titelloze debuut uit en ook dit was een werk van lange adem. In 2008 vertelde dj Katalyst, een van de drie producers van Quakers al over het project: “Basically the concept is anyone can download the beats off MySpace, do their raps, send them back to us and if we like it we’re going to put it on the record.”[1] Hoeveel inzendingen de producers ontvangen hebben weet ik niet. Ook is het maar de vraag in welke mate de nummers op de dubbelaar oorsprong vinden in de open sollicitaties. Het resultaat mag er in ieder geval wezen. 42 nummers van 29 gast-mc’s, waaronder een paar klinkende namen als Prince Po, Dead Prez en Aloe Blacc.

Zware kost

42 nummers op twee lp’s of cd’s. Het zijn ook allemaal nummers en geen tussenstukjes met een titel. Het tempo van deze plaat ligt ontzettend hoog, zeker wanneer je op je iPod alles na elkaar beluistert. Amper een opbouw, weinig couplet/refrein-structuren. Quakers zorgt voor schok na schok na schok. Geen ontkomen aan.

‘Fitta Happier’ was twee maanden geleden het eerste wat we te horen kregen van Quakers, toen het nummer op de Soundcloudpagina van het hiphoplabel Stones Throw verscheen. Met een tijdsduur van 2:42 is het een van de langere nummers van de plaat, maar het is ook een typerende track voor de sound van Quakers. “Pretty dirty, heavy, kinda lo-fi hiphop,” noemde Katalyst het. Het stompende militaristische ritme laat je niet los, behalve wanneer enkele trompetten het gedreun onderbreken en je doen afvragen wat er te komen staat. Meer gedreun! Niet alleen van de vernietigende beat, maar ook van de rechttoe rechtaan rhymes van de man met misschien wel de beste artiestennaam in hiphop, Guilty Simpson.[2]

Het debuut van Quakers is geen gemakkelijke hiphopplaat geworden, maar een avontuurlijke plaat die doorzettingsvermogen vereist van de luisteraar. De nummers volgen elkaar in snel tempo op en dienen eigenlijk ook allemaal geluisterd te worden. Als de Quakers klaar zijn met schokken ben je onthutst, maar vol adrenaline.

  1. [1]De Australiër Katalyst produceerde de plaat samen met Fuzzface, alias Geoff Barrow, en 7STU7, alias Stuart Matthews, de studio engineer van Portishead.
  2. [2]De allerbeste naam is natuurlijk Kleine Viezerik

Tags: , , , ,

-->