nummer van 14/04/2012 door

‘Christobel’ van Joan as Policewoman

Christobel, waarom word je niet gewoon verliefd op Joan?

Joan As Police Woman- Christobel

“I’m not good at privacy”, zei Joan Wasser, Joan as Policewoman, in dit interview. Luister naar de tekst van ‘Christobel’ en je gelooft haar meteen. In het interview vervolgt ze door te zeggen dat ze misschien ooit zal moeten leren haar eerlijkheid in toom te houden. Mocht ze dat ooit doen, dan hebben we in ieder geval nog recht gehad op één van de beste alles onthullende uitingen van liefdeswanhoop: Christobel, why won’t you just fall in love with me?

Na drie seconden aan feeërieke geluiden start de motor van ‘Christobel’. Heel kort, maar genoeg om ons op het verkeerde been te zetten. Dan zetten de drums in, Wassers gitaar, en alles blijft drie minuten lang op dezelfde toeren draaien. Nergens zakt het in voor een couplet of refrein, het ritme blijft koppig doortikken en Joan praat in één adem door. “Yes, Christobel,” zegt ze. Met haar hese, zwoele stem. Ze herhaalt zijn naam, alsof ze hem daarmee naar haar toe probeert te lokken. Christobel, Christobel, Christobel! Christobel, waarom word je niet gewoon verliefd op haar?

 

Het had een zoet liefdesliedje kunnen zijn, vol hoop. Maar alles aan ‘Christobel’ is dreigend – van de gitaar- en pianonoten tot het ongeduldige ritme. Alsof het een gevaarlijke missie is, die aantrekkingskracht die Wasson gek aan het maken is. De hese koortjes op de achtergrond van de coupletten klinken spookachtig, bijna vals. De gitaarsolo op 2:07 houdt de zangmelodie aan, maar raakt steeds net de onderkant van de noten en eindigt met losgeslagen gekrijs. Het is zo wrang en sterk tegelijk. Ze zal hem nooit krijgen, die Christobel, maar ze wil hem zó graag. Na drie minuten pakt ze alles is en is ze weg.

Christobel, met zijn engelachtige naam, bestaat echt volgens het interview met Wasser. Onder een andere naam, natuurlijk. Maar Wassers wanhoop was oprecht toen ze de tekst van dit nummer schreef. En dat maakt alles zoveel beter.

Tags: , ,

-->