nummer van 09/04/2012 door

‘Herinner mij’ van Safi & Spreej

Is Nederland klaar voor een nieuwe Vlaamse invasie?

Safi & Spreej – Herinner Mij (Prod. Cozone)

Het zou slecht kunnen gaan, maar het gaat goed.” Treffender hadden ze het niet kunnen zeggen, de verzamelde mc’s van het Vlaamse raplabel Eigen Makelij. Vlaamse bands hebben de afgelopen jaren hoge ogen gegooid in Nederland. Denk maar aan dEUS of Triggerfinger. Maar hiphop is toch lang een achtergesteld kindje gebleven, zeker in vergelijking met de bloeiende scene in Nederland. Het ging absoluut slecht, maar het gaat beter, veel beter! Vlaamse rap komt tot wasdom, klaar om de grens over te steken met een product van eigen makelij.

“Wij zijn een nieuwe generatie. We hebben altijd zo iets gehad van het kan anders, het kan beter.” vertelt mc en mede-oprichter Cloos in een reportage van het Nederlandse blog Puna.nl. Hip hop heeft nooit echt voet aan de grond gekregen in Vlaanderen (in commercieel opzicht dan). Af en toe was er wel een een groep die er in slaagde om air time te krijgen op de populaire radiozender Studio Brussel, maar het betrof dan steeds een uitzondering. Een echte rapgolf, een constante toestroom van goede, succesvolle artiesten is er nooit geweest. “Er was niks,” zegt Cloos. “Er was geen publiek. Er waren geen zalen. Niemand kon goede beats maken. Niemand wist iets van de techniek. Niemand was bezig met de promo. Er was geen kwaliteit.”

Uit pure noodzaak moest er dus gecreëerd worden. Bouwen van de grond af aan. Ondertussen is Eigen Makelij haar vierde levensjaar ingegaan en heeft het label zeven releases uitgebracht. Er wordt uitgegaan van de eigen kracht van eigenwijze artiesten. Hip hop in Vlaanderen heeft een eigen smoel gekregen. Volgens Cloos was er niks, maar dat is nu absoluut niet meer het geval.

De indruk ontstaat dat het collectief belangrijker is dan het individu bij Eigen Makelij. Voor mijn nummer van de dag heb ik gekozen voor Safi & Spreej, twee mc’s die deel uitmaken van de nieuwe lichting van het label omdat ik hun beats en het Gentse accent van Spreej echt heel goed trek, maar eigenlijk wil ik iedereen aanraden om de bandcamppagina van EM eens grondig te checken en vervolgens een paar euro neer te leggen voor een download. Ik had het nog nooit gedaan, maar als rapminnende Vlaming kan ik dit niet niet steunen. Eigen makelij eerst!

Tags: , , , ,

-->