nummer van 05/04/2012 door

‘Bluebird’ van Buffalo Springfield

Reünieplannen die de grond in worden geboord

https://youtube.com/devicesupport

Het waren spannende tijden sinds het eind van afgelopen zomer. Terwijl het gros van de Nederlanders zich opmaakte voor een prachtige indian summer, zorgden fans dat geen één nieuwsbericht van de muzieksites aan de aandacht ontsnapte. De vraag die op hun lippen lag: zou die grote reünietour van Buffalo Springfield er komen?

De drie overgebleven leden Neil Young, Stephen Stills en Richie Furay (Bruce Palmer en Dewey Martin overleden in respectievelijk 2004 en 2009) stonden op 23 en 24 oktober 2010 voor het eerst sinds mei 1968 weer eens samen op het podium onder de naam Buffalo Springfield. Op het jaarlijkse Bridge School Benefit-concert dat Young organiseert, speelden de mannen twee avonden de sterren van de hemel. Het tijdschrift Rolling Stone noemde de optredens ‘nostalgisch, hemels en ontroerend’.

Buffalo Springfield bestond maar kort tijdens de tweede helft van de jaren zestig. In minder dan twee jaar tijd bracht de band drie platen uit: Buffalo Springfield (december 1966), Buffalo Springfield Again (oktober 1967) en Last Time Around (juli 1968). Neil Young stapte in die korte tijd tot twee keer toe uit de band, om daarna weer vliegensvlug met hangende pootjes terug te keren. Totdat de band in 1968 werd opgeheven. Stephen Stills richtte daarna Crosby, Stills en Nash (en later ook Young) op. Young begon aan zijn solocarrière.

Meer in het vat

Het veelgeprezen optreden op het benefietconcert in oktober 2010 legde de kiem voor een reeks optredens in de VS in juni 2011. Na die reeks verkondigde Richie Furay de blijde boodschap: de band zou in het najaar flink gaan touren in de VS.

Het was al bijzonder dat Young het zover had laten komen. Nadat de band uit elkaar ging eind jaren zestig, leek hij altijd onverschillig te staan tegenover zijn eerste echte bandje. Hij was er zelfs niet bij toen Buffalo Springfield in 1997 in de Rock and Roll Hall of Fame werd opgenomen. Maar in 2000 liet Young via een van zijn liedjes op de plaat Silver & Gold weten er toch wel weer eens zin in te hebben:[1]

I’d like to see those guys again,
And give it a shot.
Maybe now we can show the world,
What we’ve got.
But I’d just like to play,
for the fun we had.

Terug naar het einde van de zomer van 2011. De fans van Young, Stills en Buffalo Springfield stroopten het internet af op zoek naar nieuws. De data hadden toch wel bekend moeten zijn onderhand, vroegen ze zich af. Ze zouden dertig shows doen, dat moet toch gewoon geregeld zijn als ze nog voor de jaarwisseling het land willen doorkruisen? Totdat op 2 september bekend werd dat de reünietour werd uitgesteld. Neil Young had toch andere prioriteiten dan Buffalo Springfield: een nieuwe plaat maken met Crazy Horse bijvoorbeeld, wat niet eens zo’n slechte reden was natuurlijk. Maar goed. De tour werd verplaatst naar ‘ergens’ in 2012. Richie Furay die weer als woordvoerder van de band optrad, zei dat de reünie nog steeds topprioriteit van Young was, maar dat de agenda’s eens heel goed naast elkaar gelegd moesten worden.

Toch niet

De drie overgebleven leden na 42 jaar weer samen op het podium: Furay, Stills en Young.

Tot vorige maand. Op 27 februari maakte Furay bekend dat Youngs prioriteiten toch níet bij de reünie lagen en dat een tour er dit jaar niet in zat. De plannen gingen ver weg de koelkast in. Young was zo druk met zijn Crazy Horse-plannen (platen en wellicht een tour, tja…) dat hij geen tijd meer had. En dinsdag werd ook nog eens bekend dat Young zich op technologisch gebied een ware entrepreneur toont: hij patenteerde een nieuw hoogwaardig digitaal audioformaat dat makkelijk te downloaden is.

Jammer. Erg jammer. Hoewel er van Europa geen sprake was, hoopte ik toch ergens eens ‘Bluebird’ live te zien en horen en dan het liefste in de vorm van een lange monsterjam zoals de band tijdens zijn bestaan placht te doen.[2] In plaats van de korte albumversie vochten gitaristen Young, Stills en Furay live om een plekje op de voorgrond tijdens het nummer. Op het laatste optreden, mei 1968, wisten de drie het nummer zelfs tot 20 minuten uit te rekken. Een zwanenzang.

  1. [1]Jammer genoeg lukte het niet meer om een volledige reünie te bewerkstelligen, vanwege het overlijden van Palmer en Martin.
  2. [2]‘Bluebird’ verscheen in 1973 op een verzamelalbum al in een langere versie: http://www.youtube.com/watch?v=55q2rRh5UUU

Tags: , , , , , , , ,

-->