nummer van 04/04/2012 door

‘Buena’ van Morphine

Toen je nog nieuwe muziek ontdekte op tv

Morphine – Buena

Of vroeger alles beter was? Nee, met 32 jaar ben ik echt nog te jong om met dat soort dooddoeners te gooien en ik betwijfel ook ten zeerste of dat ooit zal gebeuren. Maar sommige dingen waren vroeger wel spannender, zoals het ontdekken van nieuwe muziek. Begrijp me niet verkeerd, ik ben als een kind zo blij als er nieuwe apps in Spotify staan, verslind muziekblogs van over de hele wereld en laat me graag adviseren door muziekkenners achter de toonbank van de platenwinkel. Maar in al die jaren bouw je een referentiekader op waardoor het soms moeilijk is je nog echt te laten verrassen. Dat gevoel dat je iets hoort dat je echt nog nooit eerder hebt gehoord. Natuurlijk raak ik nog geregeld niet uitgepraat over nieuwe platen, zoals de afgelopen tijd bijvoorbeeld met Alabama Shakes en Cloud Nothings. Maar compleet sprakeloos zijn en alleen maar hongerig een album luisteren om iedere seconde muziek in je op te nemen, dat gebeurt niet meer zo heel vaak.

Een van die momenten dat dat wel gebeurde was ergens halverwege de jaren negentig. Ik keek een muziekdocumentaire op de VPRO, op dat moment een van mijn belangrijkste bronnen voor nieuwe muziek. Tegenwoordig moeten we het doen met herhalingen van Classic Albums, maar destijds maakte een programma als Lola Da Musica wekelijks de mooiste documentaires (oh wacht, nou zei ik het toch). Wat me vooral bijstaat van die afleveringen is dat muzikanten vaak in de omgeving werden opgezocht waarin ze woonden en musiceerden. Hun natuurlijke habitat, zeg maar. Op de veranda in Denton, Texas bij Slobberbone, met Atari Teenage Riot struinen door het grauwe Berlijn en beelden uit het dagelijks leven van David Eugene Edwards. Het staat allemaal nog op mijn netvlies gebrand en heeft voor een verrijking gezorgd in mijn muzikale belevingswereld, die zonder programma’s als deze ongetwijfeld een stuk later tot bloei was gekomen.

Eigenzinnige bandsamenstelling

Gek genoeg kan ik de aflevering over Morphine niet terugvinden in het archief van het programma, zodat ik eigenlijk begin te twijfelen of het wel door Lola Da Musica was dat ik de band ontdekte. Doet er ook niet toe, het programma verdient alsnog alle hiervoor beschreven lof. Morphine maakte op tv in ieder geval direct indruk door de samenstelling van de band: een bassist die bas speelt op twee snaren met een slide, een saxofonist die op twee saxofoons tegelijk speelde en een drummer. Die laatste is natuurlijk op zich niet zo bijzonder maar wat zanger/bassist Mark Sandman en saxofonist Dana Colley deden was iets onvoorstelbaars. Tegenwoordig zou ik er misschien minder van opkijken, maar destijds wist ik even niet wat ik meemaakte. Ik weet ook niet of het net zo’n indruk zou maken als ik de band nu voor het eerst zou horen, maar doet dat er eigenlijk iets toe?

Morphine "Radar" "The only one"

Hoewel de sound van Morphine in de jaren negentig behoorlijk aansloeg, is de band nooit een echt succesvolle carrière gegund. Op radio en tv kwamen ze zeker wel eens voorbij maar van een echte doorbraak kwam het niet. De vraag is ook of de band daar wel op zat te wachten. De creatieve geest van Mark Sandman zat zo vol ideeën, dat had een drukke loopbaan waarschijnlijk vooral in de weg gezeten. Lekker knutselen aan eigen instrumenten en zo steeds weer met nieuwe geluiden op de proppen komen. Helaas stierf Sandman in 1999 door een hartaanval op een Italiaans podium. De andere twee bandleden konden natuurlijk niet anders dan stoppen zonder dit muzikale brein, maar gingen toch al weer vrij snel het podium op onder de naam Orchestra Morphine. Samen met vrienden en collega’s werd geld ingezameld voor het postuum in het leven geroepen Mark Sandman Music Education Fund. In juli 2009, exact tien jaar na het overlijden van Sandman, speelde ze nog een keer op dat podium in Italië waar Sandman het leven liet.

Benieuwd naar het levensverhaal van Mark Sandman? Vorig jaar verscheen een documentaire over zijn leven, Cure for Pain: The Mark Sandman Story.

https://youtube.com/devicesupport

Tags: , , , , , , ,

-->