nummer van 03/04/2012 door

‘Fallen Angel’ van Robbie Robertson

Voor Richard Manuel

Robbie Robertson – Fallen Angel

Richard Manuel was a whole show unto himself. He was hot. He was about the best singer I’d ever heard; most people said he reminded them of Ray Charles. He’d do those ballads, and the ladies would swoon. To me that became the highlight of our show.
– Levon Helm

Wat al die indianen in deze videoclip doen weet ik niet. Robbie Robertson is zelf half native American, opgegroeid in de Six Nations of the Grand River First Nation (een reservaat moet nu eenmaal een naam hebben). Dat is weliswaar een plausibel verband, maar het leidt de kijker af van de essentie, doet hem geloven dat de tekst van ‘Fallen Angel’ een fictief verhaaltje is dat niets te maken heeft met de boze werkelijkheid. Die werkelijkheid is als volgt: Richard Manuel is dood. ‘Fallen Angel’ is een heel mooi eerbetoon aan de geweldige zanger/pianist, die vandaag 69 zou zijn geworden als hij zich niet op 4 maart 1986 al had opgehangen aan zijn broekriem in zijn hotel in Winter Park, Florida.

Foto: Barry Feinstein

Jaren ongelukkig

Zestien jaar lang stond hij zij aan zij met Robbie Robertson op het podium te schitteren met The Band, totdat deze in 1976 de stekker eruit trok. Bang dat er iets mis zou gaan na Janis, Jimi, Elvis en Otis. Drummer Levon Helm neemt hem dit nog altijd kwalijk, vindt Robertson een arrogante kwal die aan niemand denkt behalve zichzelf. Maar misschien dacht Robbie deze ene keer wel aan Richard, en misschien had hij het wel bij het juiste eind. Manuel was al jaren ongelukkig, dronk een fles Grand Marnier per dag. De pijn in zijn stem kwam niet uit de lucht vallen. En als je je bedenkt dat zijn dood plaatsvond middenin een reünietour van The Band, kom je toch snel tot de conclusie dat Robertson tekenen zag waar zijn bandleden wellicht blind voor zijn geweest. Die bandleden hadden het dan ook totaal niet zien aankomen. Na het optreden in Orlando bedankte hij Garth Hudson voor “twenty-five years of incredible music.”  Tegen Levon zei hij “I’ll be right back, I have to get something from my room.” Bassist Rick Danko besefte het zelfs na zijn dood nog niet eens. “I can’t believe in a million years that he meant for that to happen. There was just no sign (…) I have to think this was just a goddamned silly accident.” En Robbie’s reactie? Die bleef uit. Hij was zelfs nergens te vinden op de begrafenis. Wel kwam hij met ‘Fallen Angel’, dat qua tekst, maar vooral qua zangtechniek een regelrechte ode aan zijn overleden vriend is. Luister eens naar die hemeltergende, schorre falsetto. Als iets een passend eerbetoon is, dan is dit het wel. Dan nemen we de weliswaar mooie maar onverklaarbare inmenging van Peter Gabriel in dit nummer op de koop toe.

Overige odes

Richard had veel vrienden en bewonderaars, en dus was ‘Fallen Angel’ lang niet de enige tribute die aan de man werd gewijd. Een overzicht.

‘Holy Mother’ van Eric Clapton

Clapton was Manuels partner in misery. Een even groot liefhebber van de Grand Marnier, en in de jaren 70 hopeloos miserabel. Ze trokken elkaar de afgrond in en klommen er samen weer uit. Met ‘Holy Mother’ was hij dan ook de eerste die Manuel een eer bewees met een lied, slechts enkele maanden na diens overlijden. Onderstaande live-uitvoering is van juli 1986.

Eric Clapton & Friends – Holy Mother

‘Too Soon Gone’ van The Band

Verschenen op Jericho (1993). Gepast ingetogen, zoals alleen Rick Danko dat kon.

The Band – Too Soon Gone

‘The Ghost Of Richard Manuel’ van Steppin’ In It

Onbekend americanabandje, mooi liedje.

Last night around the campfire 
We got high on homemade wine 
We passed around the guitar 
Tried to sing ‘Whispering Pines’
And in every sweet falsetto 
That was more than I could stand 
Was the ghost of Richard Manuel 
Walking like a natural man

The Ghost of Richard Manuel by Steppin' In It

‘Danko/Manuel’ van Drive-By Truckers

Naast ‘Fallen Angel’ een persoonlijke favoriet. Uit de tijd dat Jason Isbell de groep nog versterkte met zijn geweldige stem en dito liedjes. Gelukkig speelt hij het nog steeds, ook al heeft hij de Drive-By Truckers verlaten. Zoals op deze opname, samen met Ryan Adams:

Ryan Adams & Jason Isbell – Danko/Manuel

‘Richard Manuel Is Dead’ van Counting Crows

De openingsriff is een mooi knikje naar ‘The Weight’.

Counting Crows, Richard Manuel is Dead 2003

Te obscuur voor YouTube of Spotify

En dan hebben we voor de echte diehards nog ‘Song For Richard Manuel’ van Head Of Femur, ‘Richard Manuel The Pacifier’ van Isaac Gillespie en het simpel getitelde ‘Richard Manuel’ van Books & Branches. Helaas niet online te vinden, dus dat wordt ouderwets kratjesgraaien. Succes!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->