nummer van 01/04/2012 door

‘Never Gonna Give You Up’ van Rick Astley

Sorry… Je bent net gerickrolld

Voor diegenen die onder valse voorwendselen naar deze post zijn gelokt: het spijt ons oprecht. Je bent gerickrolld. 1 april. Je kent het wel. Nu je hier toch bent, waarom leer je niet even wat over de rickroll, zodat je de volgende keer wel uitkijkt? Mocht je dat nog niet al doen, je hoort je namelijk knap lullig te voelen als slachtoffer van de meest gebruikte internetgrap allertijden. Volgens Wikipedia is je zojuist het volgende overkomen:

Rickrollen gebeurt door een ander een link te geven, en de indruk te wekken dat daar iets interessants te vinden is. Maar in werkelijkheid leidt de link naar de muziekvideo Never Gonna Give You Up van Rick Astley.

Wikipedia weet wel hoe je een grap minder grappig moet maken. Rickrollen begon in 2007, toen alle gamenerds ter wereld gek van ongeduld werden in afwachting van de vierde editie van het immens populaire spel Grand Theft Auto. Om alle zenuwachtige computerspelletjesliefhebbers te bestraffen voor hun eeuwige gezeur om een glimp van GTA4 te mogen opvangen, plaatste een lid van geekforum 4Chan zogenaamd een hyperlink naar een nieuwe trailer van de game. Het laat zich raden wat er gebeurde als je op die link klikte. Rickrollen was geboren. Het werd een hit, online en, vaak nog veel grappiger, ook offline.

Offline rickrollen

Of het nu een bijeenkomst van de Scientology-kerk is, een basketbalwedstrijd voor vrouwen, een doodgewone rit in de New Yorkse metro, of Macy’s Thanksgiving-parade: allemaal zijn ze wel eens onderbroken voor ‘Never Gonna Give You Up’. Gewoon, omdat het grappig is. In het laatste geval liet Astley zich zelfs strikken om hoogstpersoonlijk het nummer ten gehore te komen brengen. Zoals YouTubegebruiker VeritasSeek in de reacties onder de video zo mooi zegt: “Rick Astley rick rolled millions of people in real life. The man is my hero.”

Astleys opleving

Het is niet vreemd dat Rick Astleys carrière de laatste jaren weer in de lift zit. Zijn nummer wordt immers een stuk vaker gedraaid dan voorheen, al is dat niet altijd even vleiend bedoeld. Zoals zijn optreden op de Thanksgivingparade al laat zien kan hij er zelf wel om lachen. In een interview met de L.A. Times meldt hij: “Zolang het voor mijn dochter allemaal niet al te beschamend is, vind ik het prima.” Het levert hem dan ook weer steeds leuke schnabbeltjes op, en in het gunstigste geval zelfs een MTV Award. De grote realityshowzender (WANT DAT IS HET) werd eind 2008 platgespamd door “fans” van Astley, die hem bij de MTV Europe Music Awards wilden nomineren in de categorie Best Act Ever. Omdat het sarcasme van de stemmers eraf spatte, wilde MTV aanvankelijk niet meespelen. Uiteindelijk ontving Astley dan toch nog een uitnodiging, maar enkele uren voor aanvang van de speciale avond kwamen de laffe herders van MTV toch niet over de brug. De uitreiking van de prijs zou niet op de avond zelf plaatsvinden, maar achteraf. Weggemoffeld dus. Astleys reactie: “It’s all a bit daft, but I guess the MTV Awards have been thoroughly rickrolled.” Mooi gezegd Rick, de wraak was zoet en hilarisch.

Tags: , , ,

-->