nummer van 24/03/2012 door

‘After The Laughter (Comes Tears)’ van Wendy Rene

Een vergeten gebroken hart uit de kluis van Stax

Wendy Rene – After Laughter (comes tears)

Twee dikke druppels die voor haar voeten uiteenspatten. De ogen keren zich naar de plasjes op de grond terwijl haar hoofd tussen haar schouders wegzakt. Weer twee druppels. Steeds verder wendt ze haar blik af van de man die net haar hart brak. Na regen komt zonneschijn, zo luidt het spreekwoord. Maar dan is het omgekeerde ook waar. Alle leuke herinneringen die ze aan hem had worden weggehuild. “After the laugther comes tears.” Hij gaat vrolijk verder met zijn leven. Hij heeft haar verlaten voor een ander. “Ga maar. En doe maar alsof er niets gebeurd is,” denkt ze. “After your laughter there will be tears.” Ze denkt terug aan betere tijden, maar beseft dat die voorbij zijn. Ze slaat een wanhoopskreet uit (1:03). Dapper strijdt ze tegen haar verdriet. “I can’t let that guy know how I feel. I’ll try to hold back my tears.” Maar het is een verloren strijd. Zachtjes vallen haar tranen op de grond.

Zo breekbaar en ongelukkig klinkt zangeres Wendy Rene op dit nummer; ik zou er bijna zelf van gaan huilen. Ik moest plots terug denken aan Rob, de protagonist uit High Fidelity. “What came first? The music or the misery?”, vroeg hij zich af. Mensen maken zich druk over geweld op tv, maar ondertussen wordt onze jeugd gebombardeerd met teksten over verlaten en afgewezen worden, over misère en verlies. Vaak let je niet op teksten, of op de lading die er achter zit, maar als je de klaagzang van Wendy Rene hoort, kan je er niet om heen. Geluk blijft niet duren. Er komen slechte tijden aan. Oh jee…Stel je voor dat dit liedje nu even populair geweest zou zijn als, ik zeg maar wat, ‘I Heard It Through The Grapevine’ van Marvin Gaye, ook zo’n klassieker over een heartbreak. De jeugd zou ongelukkig zijn en de toekomst somber inzien.

‘After the laughter’ was het bekendste nummer dat Rene voor Stax opnam, maar hoge ogen gooien voor het label uit Memphis deed de zangeres niet. Ze nam maar een handjevol singles op. Geen van allen werd populair genoeg om haar uit de schaduw van Carla Thomas, The Bar-Kays, Wilson Pickett of Otis Redding te doen treden. Na een carrière van nog geen vier jaar hield Wendy Rene het voor bekeken. Op 9 december 1967 zou ze met Redding en The Bar-Kays naar Madison, Wisconsin vliegen voor wat haar laatste optreden zou zijn. Omdat ze net moeder was geworden, zei Rene het optreden echter af. Ze hechtte meer belang aan het moederschap dan aan een carrière die nooit echt van de grond gekomen was. Deze beslissing redde haar leven. Het privévliegtuig van Redding crashte. Nagenoeg alle inzittenden kwamen om. After the laughter comes tears, maar na regen komt zonneschijn. Wendy Rene en haar man kregen hierna nog vijf kinderen.

De zangeres leeft nog steeds en verdient ondertussen nog goed aan ‘After the laughter’. In 1993 samplede Wu-Tang Clan het nummer op hun debuutplaat. Voor hip hop heads is dit nummer dus al lang niet onbekend meer. Vorige week bracht Light In The Attic Records een dubbelaar uit met daarop het verzamelde werk van Wendy Rene. De ideale kans om deze vergeten parel uit de kluis van Stax te leren kennen.

Tags: , , , , , , , ,

-->