nummer van 25/03/2012 door Freek Janssen

‘Candy’ van Paolo Nutini

Het liedje dat niet de zomerhit van 2009 zou worden

Iedereen heeft recht op minimaal twee obsessies. Voor gastblogger Freek Janssen zijn dat media en muziek. Van het eerste heeft hij zijn werk gemaakt: begonnen als journalist bij de PZC en Brabants Dagblad, later stapte hij over naar de PR. Zijn muziekobsessie begon als 8-jarige met een cassetterecorder bij de Top 40 en de Top 100 Aller Tijden. Toen hij twee keer zou oud was  stond hij in een kabouterpak op het podium Green Day te zingen, nu zijn leeftijd weer verdubbeld is probeert hij op zijn blog ondergewaardeerde liedjes de aandacht te geven die ze verdienen.  

Paolo Nutini – Candy (Video)

Daar was hij dan ineens, in 2006. Met zijn donkere stem, als die van een soulveteraan. Dat gold ook voor veel van zijn liedjes, al waren er duidelijk ook folk- en rockinvloeden te horen op zijn debuutalbum. Zijn naam, tenslotte, deed vermoeden dat we te maken hadden met een Italiaan die toevallig best goed Engels zong. In werkelijkheid bleek Paolo Nutini een 18-jarige Schot te zijn. Wie goed had geluisterd naar zijn debuutsingle ‘Jenny Don’t Be Hasty‘ kon zijn echte leeftijd wel raden:

You said you’d marry me if I was 23
But I’m one that you can’t see if I’m only 18

Het up-tempo ‘Jenny’ was een uitzondering op het album, dat verder vol stond met onweerstaanbare soulnummers als ‘Last Request‘ en folky liedjes over heimwee, zoals het prachtige titelnummer ‘These Streets‘.’ Maar zoals het zo vaak gaat, werd het grootste niemendalletje van de cd de grootste hit. ‘New Shoes‘ klinkt alsof het is geschreven door een middelmatig reclamebureau voor een spotje van All Stars:

Hey, I put some new shoes on,
And suddenly everything is right

Juist.

Het roer om

Drie jaar later waren we Paolo Nutini eigenlijk alweer een beetje vergeten. Als dit een jongensboek was, zou hij in dat jaar terugkomen zijn met een briljante opvolger,waarvan het beste liedje wél een hit zou worden. Maar je raadt het al; het liep anders. Nutini had het roer omgegooid en dook dieper in zijn folkroots. Wat bleef, was het gevoel dat je luisterde naar een 60-jarige muzikant, maar dit keer klonk het eerder als het minder succesvolle broertje van Van Morisson. De toegankelijke soul van het debuutalbum had helaas plaatsgemaakt voor een bijna vooroorlogse hoempa, zoals in ‘Pencil Full of Lead,’ één van de singles van de cd. De folkinvloeden bleven gelukkig en maakten Sunny Side Up nog enigszins draaglijk.

Een liedje sprong er meteen bij de eerste keer luisteren al uit. Al bij de beginakkoorden van ‘Candy’ waande je je bij een kampvuur op een zomeravond, op het moment de avond net koud genoeg wordt dat je een vest aan moet trekken. Nutini zet zijn melancholische zang in. Met een trilling in zijn stem die je bij je strot grijpt, bezingt hij dat moment waar iedereen in een relatie een keertje tegenaan loopt: als de vonk van de begindagen begint te doven en je ineens je best voor elkaar moet gaan doen. Candy kabbelt zo op een bijzonder prettige manier voort, die eerste drie minuten. Na de solo en een refrein krijgen we een akkoordenwissel en zet Nutini een zin in die hij blijft herhalen tot het eind:

I’ll be there waiting for you

Na een keer of acht trekt de hemel even open en krijgt het nummer wat lucht. Een achtergrondkoor neemt het “I’ll be there” over van Nutini, die daarop helemaal los gaat. Met heel zijn ziel en zaligheid bezingt hij de liefde voor zijn vriendin. Uit zijn tenen.

Onvermijdelijke zomerhit

Het komt niet vaak voor dat een videoclip mijn liefde voor een liedje nog groter maakt, maar in het geval van ‘Candy’ is dat anders. De clip speelt zich af op een pittoresk plein in – wat lijkt – een dorpje aan de Middellandse zee. Tijdens de eerste akkoorden komt het bruidspaar de kerk uit. De tijd gaat snel; als Nutini het uitschreeuwt op het einde is de avond gevallen, zijn de lampionnen al aan en dansen de bruiloftsgasten uitgelaten op de klanken van ‘Candy’. Ik werd destijds diep geraakt door het nummer en was er dan ook heilig van overtuigd dat ‘Candy’ een van de zomerhits zou worden van 2009. Ik kon er niet verder naast zitten: het liedje werd een paar keer gedraaid op de radio en verdween toen weer in de vergetelheid. In tegenstelling tot New Shoes, overigens. Daar zijn we nog steeds niet van af.

Tags: , , ,

-->