nummer van 19/03/2012 door

‘It’s Me’ van Adrian Younge

Welke beelden droom jij bij de muziek van Younge?

https://youtube.com/devicesupport

Mijmerend loopt ze over het strand. Het was een warme dag en nu de zon aan de horizon staat, is het eindelijk wat afgekoeld. Vanmiddag zag ze hem weer toen ze aan het werk was in de bar aan de boulevard. Hij kwam een biertje drinken. Stotterend en met een blos op haar wangen had ze hem geholpen. “Waarom ik? Waarom hij?”, dacht ze. Plots schiet ze wakker uit haar droom. Daar zit hij, op een terrasje. Hij tuurt wat voor zich uit. “Waar zou hij aan denken?” Haar gedachten drijven weer weg. Ze ziet zichzelf in het restaurant zitten, samen met hem. Hij pakt haar hand vast en geeft haar een kus. Ze voelen de blikkken van de mensen om hen heen. “Een zwarte man en een blank meisje. Schande!” Het kan hen niet deren. “Laat ze maar denken.” Ze lopen de duinen in. Verboden liefde, heel de nacht lang. Zullen ze ooit echt van elkaar mogen houden?

Het verhaal is een gegeven, de soundtrack ook. De beelden kan je er zelf bij verzinnen. De titel van de film: Venice Dawn. De zaadjes van deze fictieve film werden geplant in 1998, toen hiphop-producer Adrian Younge de beperkingen van samplemachines beu was. Hij leerde eerst keyboard spelen, daarna drums, gitaar en bas. Younge besloot een soundtrack te schrijven. Een opdrachtgever had hij daarvoor niet nodig; zijn fantasie zorgde er voor dat hij de film zag. Het resultaat was Adrian Younge Presents Venice Dawn, een ep’tje met 5 nummers, uitgebracht in 2000.  Younge drukte duizend c.d.’s die snel uitverkocht waren, maar amper de stadsgrenzen van Los Angeles buiten kwamen.[1] Maar in de stad van de engelen was Younges naam bekend.

Dynamite Dynamite

Toch bleef het in de daaropvolgende jaren stil rond Adrian Younge. Pas in 2008 kwam Younge weer boven drijven toen hij gevraagd werd om de muziek voor Black Dynamite,  een ode aan de blaxploitationfilms uit de jaren zeventig, te schrijven. Regisseur Scott Sanders gaf Younge nagenoeg carte blanche en die vrijheid benutte de producer/multi-instrumentalist ten volle. Hij schreef nagenoeg heel de soundtrack en nam alles zelf op. Op analoge apparatuur, zoals al die oude soundtracks ook opgenomen werden. Younge liet zich inspireren door de klassieke blaxploitation-soundtracks zoals Superfly en Shaft en natuurlijk door de grootmeester van de filmmuziek, Ennio Morricone. De leden van Wu-Tang Clan beoordeelden het eindresultaat. Het moest muziek worden die ze zouden willen samplen. Het eindresultaat mag er wezen. De soundtrack van Younge is fantastisch en misstaat niet tussen blaxploitationklassiekers zoals Superfly, The Mack, Hell Up In Harlem, enz. Ook de film mag er wezen trouwens. Ik noem het bewust een ode en geen spoof. Sanders trekt het genre, dat vaak uitblonk in knullige fouten, niet in het belachelijke, maar zorgt voor een uitstekende mix van nostalgie en humor.

Black Dynamite (Official Movie Trailer)

Terug naar Venice

Na het succes van  Black Dynamite keert Adrian Younge terug naar zijn oude liefde  Venice Dawn. Younge werkt het concept van zijn “film” verder uit. Hij gaat opnieuw de studio in en neemt een album op dat natuurlijk weer een typische soundtracksfeer uitstraalt, maar ook van een goede scheut psychedelische deep soul voorzien wordt. Younge neemt deze keer wel een band mee de studio in. Hij weet zelfs voormalig Motowngitarist Dennis Coffey te strikken voor een nummer. Maar verder arrangeert en produceert  Adrian Younge weer alles zelf. Net zoals bij zijn eerdere werk streeft hij een authentiek geluid na. Younges uitstekende productiewerk, alsook zijn zelfontworpen keyboard, de Selene, zorgen voor een wat verwrongen sound. Het eindresultaat is  Something About April, het verhaal van een onmogelijke liefde in veertien hoofdstukken. Een dromerige, fragiele plaat, net zoals de lonkende liefde van de twee hoofdrolspelers van de film (zou die er ooit komen?). Een soundtrack voor een film die je zelf mag dromen.

  1. [1]Vorig jaar bracht Wax Poetics de e.p. als gratis digitale release uit.

Tags: , , , , , , , ,

-->