nummer van 17/03/2012 door

‘Zebra’ van Beach House

De mooiste wals van 2010

Beach House – Zebra [OFFICIAL VIDEO]

Januari 2010. Het leek wel of overal waar ik kwam, uit een of andere speaker, ‘Zebra’ begon te spelen. Je herkende het meteen aan de tokkelende gitaar, de dromerige galmkoortjes en de diepe, doffe beat. Met niets meer dan die paar elementen schreven Alex Scully en Victoria Legrand een popliedje dat liet horen hoe een wals in de 21e eeuw op z’n best klinkt.

Any way you run, you run before us
Black and white horse, arching among us

Om eerlijk te zijn, heb ik met de tekst van ‘Zebra’ nooit veel gekund. Hoogstens roept het slowmotion-beelden in me op van rondrennend wild in een savanne – mooi, maar totaal irrelevant. (Het moet buitengewoon verwarrend  zijn geweest voor een vriend die een tijd lang “whores” in plaats van “horse” dacht te horen.) Zonder er al teveel over na te denken, sloeg ik na de eerste luisterbeurt van ‘Zebra’ de stap over van wát er gezongen werd naar wíe er zong. Die stem! De galmende stem van Victoria Legrand.

Mannenstem

Mijn eigen, zeer onprofessionele, enquête toonde aan dat de helft van de mensen bij hun eerste luisterbeurt van ‘Zebra’ dacht dat Legrand een man was. Niet gek: ze balanceert met haar zware, hese en rechte noten op die mooie grens van mannelijk- en vrouwelijkheid, zoals bijvoorbeeld ook Tracy Chapman dat kon. Maar dat is lang niet alles. Legrand geeft het idee dat ze, onversterkt, een berg kan laten trillen. Ze spreekt haar woorden langzaam en dwingend uit, neemt de tijd, en zingt zo kaarsrecht dat het bijna streng is. Nooit geweten dat streng zo mooi kon zijn. Tijdens de kleine break in ‘Zebra’ horen we hoe ze vanaf 3:51 haar stem net iets kleiner maakt, totdat ze op 4:12 uithaalt alsof ze haar kaken op elkaar drukt en haar nek achterover gooit om de noot rechtstreeks de wolken in te slingeren. Geen wonder dat Grizzly Bear als een blok viel voor haar stembanden en haar vroeg te zingen op hun plaat Veckatimest.[1]

Muzikale familie

Muziek is overigens nooit onbekend terrein geweest voor Legrand; haar oom is niemand minder dan de bekende Franse componist Michel Legrand (zoon van Raymond Legrand, ook een componist), die meer dan 200 film- en televisiescores heeft geschreven. In de jaren ’70 won hij een Oscar voor ‘Windmills of your mind’, het themaliedje van The Thomas Crown affair (1968) met Steve McQueen en Faye Dunaway, en dat is slechts één van zijn drie Oscars uit elf nominaties. Het leven is makkelijk met zulke genen. En dus zet nièce Legrand de muzikale familietraditie voort.

Luister hier ook alvast naar de nieuwe single die de band tien dagen geleden op hun website vrijgaf, ‘Myth’. Hun nieuwe plaat Bloom komt op 15 mei uit via label Sub Pop en hopelijk zie je ze de 26e in de Melkweg.

  1. [1]En ze zong ook op ‘Slow life’, een liedje dat Grizzly Bear schreef voor de soundtrack van één van de Twilight films.

Tags: , , ,

-->