nummer van 12/03/2012 door

‘I’ll Keep My Light In My Window’ van Quantic & Alice Russell

Zuid-Amerikaanse beat voor beginners

Quantic & Alice Russell with the Combo Bárbaro – I'll Keep My Light In My Window (Mini Documentary)

De afgelopen twee jaar stond mijn muzikaal vizier open. Niet dat ik voorheen zo’n beperkte smaak had hoor, maar ik ben me eerder gaan verbreden dan verdiepen. Ik ben minder op zoek gegaan naar obscure bandjes of opnames en meer gaan schrapen aan de oppervlakte van andere genres die mij tot voor kort onbekend waren. Turkse psychedelica, afrobeat, rock uit Zuidoost-Azië… het zijn maar een paar voorbeelden van recent onontgonnen gebieden waarvan ik de afgelopen maanden de eerste goudklompjes ontdekt heb. Mezelf kennende ga ik in de nabije toekomst ongetwijfeld toch weer dieper graven, op zoek naar de moeilijker te vinden diamantjes.

Ik luister zo stilaan naar muziek uit alle hoeken van de wereld, maar wat voorlopig nog maar moeilijk aanslaat, zijn Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. Ik denk aan bossa nova, cumbia, samba en salsa. Ik blijf het af en toe proberen. Een tijdje terug kwamen er een paar prima verzamelaars uit die deze genres belichten: Bossa Nova en Bossa Jazz (beiden op Soul Jazz Records) en volume 1 en 2 van The Original Sound Of Cumbia (op Soundway Records). Alle vier deze verzamelaars werden gekeurd, maar (nog) niet interessant genoeg bevonden. Toch zit er af en toe zit wat tussen dat ik goed vind hoor. Het oeuvre van Banda Black Rio valt goed in de smaak. En mijn nummer van vandaag kan de cumbiavlam misschien toch nog aanwakkeren.

Will Holland, aka Quantic en Combo Bárbaro, de band die hij in zijn nieuwe thushaven oprichtte

Onderdompelen

Cumbia, voor zij die het niet kennen, is ontstaan in Colombia en is een mengeling van Spaanse en Afrikaanse muziek. Eigenlijk is er dus niet veel Colombiaans aan. Het is een mix van de muziek van de kolonisator en de binnengehaalde slaaf. Maar goed, het is eigen aan Colombia en is tot op de dag van vandaag heel populair. Cumbia is ook de grote liefde van de Britse muzikant en dj William Holland, beter bekend als Quantic.[1] Quantic hield zoveel van cumbia dat hij het druiligere Engeland verliet om in Colombia te gaan wonen. Holland wilde de muziek niet enkel horen; hij wilde cumbia leven! Zoveel kan je dus van muziek houden.

‘I’ll Keep A Light In My Window’ is een nummer van Look Around The Corner, het nieuwe album van Quantic dat op 2 april uitkomt. De Britse zangeres Alice Russell neemt de vocalen voor haar rekening.[2]De opnames vonden plaats in Hollands Sonido Del Valle studio in zijn nieuwe thuisstad Cali in Colombia. Afgaande op dit nummer en op ‘Look Around The Corner’, de eerste single die nu al verkrijgbaar is, kunnen we stellen dat dit album absoluut geen traditionele cumbiasound heeft, maar een heerlijke mengeling is van soul, gospel, blues en folk, overgoten met een Colombiaans sausje. Voor twijfelaars zoals mezelf, die op zoek zijn naar een ingangetje in Zuid-Amerikaanse muziek, is dit uitstekende binnenkomer. Ik ga deze plaat in ieder geval met plezier beluisteren en daarna verder op ontdekkingstocht!

  1. [1]Holland stelde de The Original Sound Of Cumbia-verzamelaars samen.
  2. [2]Het tweetal werkte al eerder samen aan afzonderlijke nummers, zoals ‘Somebody’s Gonna Love You’, een nummer op Russels soloplaat Under The Munka Moon.

Tags: , , , , , ,

-->