nummer van 08/03/2012 door

‘Sollicitere’ van Janse Bagge Bend

Hoeveel brieven heb jij al geschreven?

Janse Bagge Bend – Sollicitere www.jansebagge.nl

De crisis herstelt zich langzamer dan iedereen had gedacht. In het Catshuis in Den Haag overleggen de coalitiepartijen en gedoogpartner VVD, CDA en PVV de komende weken over extra bezuinigingen die wel kunnen oplopen tot 16 miljard euro. Een gigantisch bedrag, bovenop de bezuinigingen die al in gang zijn gezet door de regering. Denk aan de politie, onderwijs, kunst en cultuur, de zorg. Oppositiepartijen vrezen dat de economie kapot wordt bezuinigd. En waren bedrijven de afgelopen tijd nog voorzichtig met het massaal ontslaan van werknemers om de kosten te drukken – in de hoop dat de economie zou aantrekken en het niet meer nodig was – voor het komend jaar ziet het er somber uit voor veel mensen. En dan? ‘Sollicitere’, zoals de Janse Bagge Bend dat zei.

1983 was een recordjaar in Nederland wat werkloosheid betreft. Op het einde van dat jaar waren er 639 duizend werklozen. Ter vergelijking: het aantal werklozen bedroeg in januari van dit jaar 426 duizend. Eerder in dat recordjaar bracht het uit Susteren (Limburg) afkomstige Janse Bagge Bend hun grootste hit ‘Sollicitere’ uit. De band zong in het dialect en haalde regelmatig maatschappelijke thema’s aan zoals racisme én dus werkloosheid. De eerste paar zinnen van ‘Sollicitere’ luiden:

De perspektieve veur de toekoms die zeen nul komma nul
Al höbse noa veul zjweite enne universitaire bul
Al böste ongerwiezer, bankwirker of psycholoog
De komende joare böste waarsjienlik wirkeloos
Doe mos sollicitere, sollicitere !

Met zo'n hit hoef je niet meer te solliciteren natuurlijk.

Carnavalsband

De band werd opgericht in 1979 als, hoe kan het ook anders, een carnavalsband. De zaate hermenie zoals ze het zelf noemden, trad tijdens de carnavalsdagen her en der in Susteren op. Het plezier dat de bandleden hieraan beleefden, zorgde ervoor dat ze de typische harmonie-instrumenten inruilden voor een drumstel en elektrische gitaren. De Janse Bagge Band was geboren.

Inmiddels opgemerkt en getipt door Hilversum 3 (nu 3FM) nam de band op advies van een toen bekende diskjockey (Maastrichtenaar Hubert van Hoof) het nummer ‘Sollicitere’ op. Frits Spits (een andere bekende radioman) draaide het nummer grijs in zijn show De Avondspits.

Het snerpende commentaar op de toestand in Nederland sprak veel mensen aan. Ze herkenden hun toestand in de tekst van het nummer. De dagen die zich aaneen rijgen met het zoeken naar een baan, de zenuwen die steeds meer bezit van je nemen. En als je dan al eens een verzetje hebt, blijft de druk van het solliciteren op je borst drukken. Door alle aandacht stond ‘Sollicitere’ in 1983 al vlug op nummer 8 in de Nederlandse Top 40. Pinkpop-baas Jan Smeets kon niet om de band heen en zette Janse Bagge datzelfde jaar op Pinkpop. Ironisch eigenlijk: met een lied over meer dan een half miljoen werklozen in je land je eigen succes inluiden.

Schrijf maar opnieuw!

De band zet tegenwoordig nog steeds de zaal op zijn kop, zoals hier in Echt.

‘Wat volgde waren jaren van totale waanzin,’ schrijft de band op zijn website. ‘Optredens werden een jaar vooruit vastgelegd en waren steeds volledig uitverkocht.’ Maar hits werden niet meer gescoord en de leden van de band wilden ook niet vaker dan 25 keer per jaar optreden. Volgens de leden zorgde dat er voor dat al die jaren het plezier en de sfeer optimaal zijn gebleven. De band treedt nog steeds op.

Of we de komende tijd een hit als ‘Sollicitere’ nodig hebben om de tijdsgeest te vangen in een paar minuten opwindende rockmuziek, durf ik eigenlijk niet te zeggen. Ik hoop het niet, maar zoals ik in het begin al schreef, ziet het er somber uit. Maar goed, dan moeten we met zijn allen flink aan het schrijven slaan en draaien we op de achtergrond dit nummer om ons te motiveren. En als de eerste 79 brieven niks opleveren, dan schrijven we gewoon opnieuw!

Höbse al gesjreve ? Viefensevetig breeve!
Höbse al gesjreve ? Zesensevetig breeve!
Höbse al gesjreve ? Zevenensevetig breeve!
Höbse al gesjreve ? Achensevetig breeve!
Höbse al gesjreve ? Neugeensevetig breeve!
Höbse al gesjreve ? Sjrief den mer opnuu!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

-->