nummer van 04/03/2012 door Tim Veerwater

‘Paris In Flames’ van Thursday

Emocore met een boodschap

Gastblogger van vandaag is Tim Veerwater, redacteur bij muziekmagazine OOR. “Emokid avant la lettre” volgens zijn Twitterbio. Wie Tim wel eens tegenkomt bij een concertje weet dat daar geen woord van gelogen is. In Nederland lopen er tegenwoordig nog maar weinig fans rond die het genre zo’n warm hart toe dragen als hij. En tot de laatste snik verdedigen tegen onbegrip en flauwe grappen, zoals vandaag op Nummer van de Dag.

Thursday – Paris in Flames

“Van wat voor soort muziek houd jij nou zelf eigenlijk?” Veel mensen die ik voor de eerste keer ontmoet en weten dat ik voor OOR veel over punkrock, emo en aanverwante stijlen schrijf, komen met dezelfde vraag. Alsof ze niet kunnen geloven dat iemand van boven de twintig voor zijn lol naar zulke muziek luistert. Alsof ze aan m’n – inderdaad erg hippe – bril denken te kunnen zien dat ik liever met een moeilijke blik naar “serieuze” muziek luister. Ik ga dat soort discussies de laatste tijd zoveel mogelijk uit de weg, ben het zat om mijn favoriete bands steeds te moeten verdedigen. “Emo? Dat zijn toch jongetjes van 18 met strakke broeken die over meisjes zingen?” Misschien kan ik beter proberen om aan de hand van één nummer uit te leggen wat ik zo goed vind aan posthardcore- of emobands die in het begin van deze eeuw hun beste werk maakten. Bands als Boysetsfire, At The Drive-In, Sunny Day Real Estate en natuurlijk Thursday. Een van de eerste nummers die ik van laatstgenoemde hoorde was ‘Paris In Flames’, een nummer met meer inhoud dan alle nummers van een ‘serieuze’ band als Arcade Fire bij elkaar. En je hoeft er niet eens moeilijk bij te kijken.

Een kort lesje emogeschiedenis

Thursday. Rare naam voor een band natuurlijk. Op een van de eerste demotapes schreef een van de leden van de toen nog naamloze band met stift het woord Thursday, gewoon omdat het nummer op donderdag was opgenomen. De naam bleef. Naar eigen zeggen omdat er nauwelijks een connotatie aan hangt, je op voorhand geen idee hebt voor soort muziek een band met zo’n naam maakt. Daar kunnen moderne scenebands als My Passion (hihi) en Black Veil Brides (haha) nog wat van leren. Het eerste optreden van de band was in de kelder van het huis zanger Geoff Rickly. Hij was geen onbekende in muziekwereld in New Brunswick. Sterker nog, bands als Lifetime en Saves The Day  speelden ook in de kelder van het ouderlijk huis van Rickly. We hebben het over eind jaren negentig, toen iedereen bij emo nog dacht aan bands als Fugazi, Jawbreaker en Sunny Day Real Estate. Hoewel, het was ook rond die tijd dat Jimmy Eat World, Taking Back Sunday en Brand New werden opgericht. Bands die model stonden voor het clichébeeld waar het hele genre tot op de dag van vandaag last heeft. Maar goed, ik draaf door…ik ga me bijna Leo Blokhuis voelen. En dat is voor niemand leuk.

Thursday dus. Een band van extremen. Een band ook die vanaf de oprichting tot eind vorig jaar – toen de zes bandleden aankondigden er mee te stoppen – intern met de nodige spanningen te maken had. Spanningen die op ieder album hoorbaar waren. Juist daardoor is Thursday zo’n interessante band. Debuut Waiting (1999) vormde de perfecte opmaat voor Full Collapse (2001), het doorbraakalbum van de Amerikanen. Full Collapse is een album over opgroeien onder de rook van New York, een album over een vergeten generatie in een veranderende wereld. Chaotische melodieën en originele structuren, gecombineerd met ijzingwekkende uithalen en desolate screams. Posthardcore zoals het hoort te klinken. Ook tekstueel – juist tekstueel – is Full Collapse een interessant album. Opener ‘Understanding In A Car Crash’ – over een auto-ongeluk dat Rickly had – groeide uit tot een klassieker en ook ‘Autobiography Of A Nation’ en ‘Cross Out The Eyes’ zijn fanfavorieten. Mijn favoriet is echter ‘Paris In Flames’.

Thursday – Paris In Flames (LIVE HD)

Vechten voor je rechten

‘Paris In Flames’ gaat in de eerste plaats over een Afrikaanse, homoseksuele vriend van zanger Geoff Rickly die zich steeds meer vervreemd voelt van de maatschappij. De titel van het nummer komt dan weer van de documentaire Paris Is Burning  uit 1990. De film handelt over de ball culture in New York, de wereld van transseksuelen en travestieten. De documentaire laat het einde van de gouden dagen van die beweging zien. De geportretteerde mensen worden beschimpt, met de nek aangekeken en een enkeling zelfs vermoord. ‘Paris In Flames’ is een nummer over niet geaccepteerd worden zoals je bent en over hoe de maatschappij daar uiteindelijk  aan ten onder gaat door middel van een nieuwe (Bijbelse?) vloedgolf: “It’s going to rain, and it never ends,” zoals Thursday aan het eind van het nummer zegt. Tekstueel heeft het nummer ook referenties naar The Stonewall Inn Riots in 1969, waarbij homoseksuelen voor het eerst terugvochten tegen de politie. Een nummer dus over het vechten voor je rechten, weigeren om onderdrukt te worden simpelweg omdat je anders bent.

Discard this message
Throw this bottle back in the ocean
Rip this page from the history books
Smash all the street signs
Erase all the maps
Forget my name
Forget my face
Because it’s going to rain
And it never ends

Deze tekst zingt Rickly niet, hij zegt het op. Tenminste, zo begint het. Gaandeweg de zinnen wordt het schreeuwen. De precieze betekenis van de woorden blijft onduidelijk. Ondanks heftige discussies onder fans – en later ook online – heeft de band de tekst nooit verder verklaard dan dat het nummer over “vervreemding” gaat. ‘Paris In Flames’ is het schoolvoorbeeld van een goede emocore (of posthardcore, of hoe je het beestje ook wilt noemen) track. Emotioneel, maar hard. Poëtisch, maar niet op het zeikerige af. Muziek gemaakt om je eigen, persoonlijke gevoelens onder woorden te brengen. Zeg maar waarom Ian McKaye ooit hardcoreband Minor Threat inruilde voor Fugazi. Afijn, ik draaf weer een beetje door. Thursday laat zien dat emocore niet alleen over verloren liefdes en andere teen angst hoeft te gaan. Daar kunnen al die bandjes waar kids van 16 tegenwoordig naar luisteren nog veel van leren.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->